Hírek

2016.09.28. 15:41

Önhöz is befészkelték magukat a poloskák?

Megyei körkép- Vas megyét elkerüli az Alföldön tapasztalható poloskainvázió. Teljesen természetes jelenség, hogy a poloskák ilyenkor berepülnek a lakásba, ám nincs mitől tartani, növényevők.

Budai Dávid

Utoljára nyolc éve volt az ideihez hasonló poloskainvázió, legalábbis az Alföldön. Mivel azonban mi magunk is találkoztunk egy-két bogárkával, felkerestük dr. Vig Károlyt, a Savaria múzeum tudományos igazgatóhelyettesét, hogy megtudjuk, nálunk mi a helyzet. A szakember elmondta, saját tapasztalatai nem erősítik meg az invázió tényét, ám ez nem jelenti azt, hogy nem találkozhatunk poloskákkal.

Fotó: Szendi Péter

Nagyon is találkozhatunk, hiszen a poloskák most keresnek telelőhelyet, míg nyáron ettől egyáltalán nem kell tartanunk, most a nyitott ablakon át vígan berepülnek a lakásba. Neheztelni sem lehet rájuk, hiszen részükről ez teljesen természetes reakció. A csukott ablak és a szúnyogháló lehet a megoldás, ám fontos, hogy minden jól záródjon, mert a poloska a legapróbb rést is megtalálja.


A poloskáktól egyébként nem kell tartani, mivel növényevők, az emberre nem veszélyesek. Kétségtelen azonban, hogy ha megzavarjuk, a védekezésre használt bűzös váladékuk kellemetlen meglepetést tartogat. Megtudtuk, az Alföldön gondot okozó poloskafajokat néhány évvel ezelőtt hurcolták be Ázsiából, és mivel melegebb, szárazabb vidékeket kedvelő jószágok, óhatatlanul azokban a régiókban szaporodnak jobban el, ahol ilyen klímát találnak, márpedig hazánkban ez az Alföld. Ezeknek a poloskáknak, mostanra nőtt a populációja akkorára, hogy az az embereknek már észrevehető problémát okoz. Nálunk inkább a nyugat felől érkező fajok fordulnak elő, mint például a nyugati levéllábú poloska, ám ezek is csak telelni akarnak.



Vig Károly elmondta, az természetes, hogy az újonnan megjelenő fajok nagyobb számban terjednek el, hiszen természetes ellenségeiket otthon hagyták. A madarak mint természetes ellenségek, a bűzös váladék miatt nem igazán jöhetnek szóba. A szárnyasok gyorsan megtanulják, hogy a poloska nem finom. Mivel táplálékból bőven akad, természetes ellenség viszont nem nagyon van, könnyen lehet, hogy az elkövetkező években még nagyobb számban jelennek meg a poloskák. Az azonban kizárt, hogy idén újabb szaporodási hullám induljon meg. A meglévő lárvák esetleg még kikelhetnek, és kicsit még növekedhetnek is, de nagyjából ennyi, amit remélni lehet ebben az évben a poloskáktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!