Hírek

2015.02.28. 10:00

Érettségi 50 óra közösségi munka után

A jövőre érettségizőknek már 50 óra szociális vagy karitatív tevékenységet kell végezniük ahhoz, hogy megkaphassák bizonyítványukat. A legtöbb diák nagyon lelkes, útmutatóként hasznosítja az önkéntes munka során szerzett tapasztalatait a továbbtanulásra gondolva. A legtöbben azt mondják, hogy nemcsak adnak a munka során, hanem nagyon sokat kapnak is.

Szendi Péter

Azoknak a diákoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, közösségi munkát kell végezniük. A törvényi előírások szerint ötven óra kötelező, melyet három tanév alatt, a 9-11. osztályban kell teljesíteni. A közösségi szolgálat olyan tevékenység lehet, amely társadalmilag hasznos, és valamelyik közösség javát szolgálja. Ez lehet egészségügyi, környezetvédelmi, szociális-, sport- vagy más területen végzett munka is. A szolgálatot az iskolában vagy olyan szervezetnél lehet elvégezni, amely megfelel a jogszabályban foglaltaknak. A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskolában és Gimnáziumban évekre visszamenő hagyományai vannak az önkéntes munkának – tudtuk meg Károly Frigyes igazgatótól. Hozzátette: az iskola elképzelése és célirányai találkoztak a kormány elképzeléseivel akkor, amikor ezt jogszabályban is rögzítették. Ahogy fogalmaz: a kormányzati döntés szentesítette a gyakorlatot. - A mi tanulóink nagyon jól állnak a közösségi munka teljesítésével – folytatta az igazgató.

– A 11. évfolyamon már vannak olyanok, akik teljesítették az előírt ötven órát. A gyerekeink 90 százalékának már nem sok óra hiányzik a jogszabályban előírtakhoz. Azt tapasztalom, hogy szívesen próbálják ki magukat az élet különböző területein, hiszen így sokszor kézzelfoghatóvá válik a segítésük eredménye is. A megyében a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ létrehozta a Vasi Diák Közösségi Szolgálatot, mely koordinálja a feladatokat. Ez nagyban megkönnyíti a munkánkat, hiszen az iskolákat összehozza azokkal a szervezetekkel, egyesületekkel, cégekkel, akik várnak önkéntes diákokat.

A Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai: Márton Ádám, Szakasics Noémi és Pataki Regina Nádasdon a lehullott leveleket gereblyézték
Fotó: Szendi Péter

Az iskolában, mint már azt Károly Frigyes igazgató említette, korábban is volt lehetőség kipróbálni a diákoknak magukat különböző területeken. Minden évben tartanak élménynapokat, volt, hogy bölcsődébe mehettek el a 10. évfolyamos diákok, s játékos módon szerezhettek tapasztalatot arról, hogy kell bánni a kisgyerekekkel.

- Nálunk évek óta szokás, hogy a 9. és 10. évfolyamosok segítik az ebéd során a kis elsősöket - emeli ki az igazgató. - Az óvodából ide érkező kicsiknek sokszor nehéz megbirkózni egy nagy tálcával, korábban sokszor előfordult, hogy törtek a poharak, tányérok. Az első félév során ilyen gondokkal már nem kell küzdenünk, hála a segítségnek. Ráadásul a nagyobb gyerekek megtanulnak odafigyelni a kisebbekre. Az Aranyhíd nevelési központba is járunk, így a fiataljaink megtapasztalhatják azt, hogy kell a sérült emberekkel viselkedni. Volt, hogy megtanultunk jelelni és halláskárosultaknak így adtunk elő verseket. Az idősekhez is járnak a tanulók felolvasni és van, hogy más iskolákban tanulókat korrepetálnak a diákjaink. De előfordult már, hogy kifestettünk egy helyiséget.

Néha fizikai, néha szellemi munkát végeznek a fiatalok, néha pedig lelki támaszt nyújtanak. Azt mondják, nemcsak adnak, hanem nagyon sokat kapnak is. Károly Frigyes szerint ezek a munkák sokat segítenek a pályaválasztásnál is befolyásolhatja őket. Akadt olyan diákjuk, aki emiatt választotta a gyógypedagógiai pályát.

Az igazgató elmondta még, sírok gondozásában is segítenek. A határon túlra is elmennek évente egyszer és a Felvidéken lévő, 1948-as sírokat is rendbe teszik, hogy ezzel is megadják a tiszteletet az elődöknek.

Az iskolai közösségi szolgálatot a nemzeti sírkert részét képező sírok ápolásával is lehet majd teljesíteni. A munka koordinálásáról tavaly novemberben partnerségi megállapodást kötött a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a lebonyolításban segítő Lions Clubok Magyarországi Szövetsége.

Az országos programban a diákok a közösségi szolgálatra jelentkezve lehetőséget kapnak arra, hogy az intézet rendelkezési jogkörébe tartozó, a nemzeti sírkertben található, országosan mintegy 5500 védett sírt meglátogassák, környezetét ápolják és az adott személy munkáját, életét feldolgozzák. Ezeket a munkákat később az intézet értékeli és közzéteszi.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, az intézet elnöke elmondta, hogy a programot a NÖRI koordinálja, a helyszíni munkavégzést azonban önkéntes felnőtt felügyelők segítik a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége irányításával.

- A Lions klasszikus civil szervezetként országos hálózattal rendelkezik, így tagjai közül minden helyszínen részt tud venni egy önkéntes mentor, aki felügyeli, irányítja a diákokat a temetőben végzett munka során - fogalmazott egy interjúban az elnök. A tanulók nemcsak az adott sírt, hanem annak tágabb környezetét, az oda vezető utakat is gondozni fogják, lemossák a sírokat, virágot ültetnek és a munkákon keresztül jobban megismerkedhetnek az adott személy életével és munkásságával.

Középiskolásoknak meghirdetett médiapedagógiai programunkban, a Sétában részt vevő diákok már tavaly ősszel belekóstolhattak e munkába, és lapunk hasábjain is beszámoltak az akkor még nem szervezett keretek között zajló, önkéntes tevékenységükről.

Körmenden a Kölcsey Ferenc Gimnázium is nagyon jól állnak a közösségi munka teljesítésével. Laczó Tamás igazgató elmondta, hogy van olyan 9. évfolyamos diákjuk, akinek három óra híján meg is van az előírt ötven órája. Az intézmény is együttműködik a Vasi Diák Közösségi Szolgálattal, akik koordinálják a munkákat. Emellett most már együttműködési megállapodásuk is van a helyi szociális szolgáltató intézménnyel, így ide is mehetnek segíteni a diákjaik. Az igazgató szerint a felnőtté válás során nagyon fontos az önkéntes munka megízlelése, megtapasztalása, hiszen utat is mutathat a diákoknak a jövőre nézve. Hozzáfűzte még, a 11. évfolyamosaik közül már csak néhány diáknak nincs meg az előírt óraszáma. A 10. évfolyamosok is nagyon lelkesek, átlagban 40 órát már teljesítettek fejenként. Az egyik legnépszerűbb munka nálunk a kulturális központban való segítés, itt legtöbbször a rendezvénynél tudnak segítő kezet nyújtani a diákok. Az igazgató elárulta azt is, van olyan fiatal az iskolában, aki nagyon aktív: egy kis településen él és klubot vezet, beszélgetéseket tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!