Hírek

2017.05.28. 08:55

Orbán-napi vigadalom: borok, ételek, párlatok mustrája az oszkói hegyen

Oszkó – Csaknem negyven nevezett bor és húsz szabadtűzön készült étel volt versenyben, megalakult az Európai Borlovagrend oszkói borszéke – ez az Orbán-napi Hegyi Vigadalom rövid mérlege.

Pogács Mónika

A 12 év során valódi hagyománnyá nőtte ki magát az esemény. A programot idén először vasárnap helyett szombatra időzítették.

– Azért döntöttünk így, hogy senkinek ne kelljen hazasietnie korábban egy kezdődő munkahét miatt. Maradhasson, míg a kedve tartja – tájékoztatott Németh Kurimai Hajnalka, a Hegypásztor Kör vezetője.

Fotó: Pogács Mónika

A látogatók száma ebben az esztendőben is meghaladta az ezret. Ez onnan tudható, hogy bár belépődíj nincs, de az érkezők hagyhatnak a bejáratoknál egy-egy pénzérmét. A praktikus módszer bevált már a civil szervezetnél.

A rendezvény helyi termékvásárral bővült. 14 standon válogathattak a vásárlók, akiket színpadi programok is vártak. Ezúttal Oszkóban adták át a nyolcadszor meghirdetett Vas megyei Nyílt Pálinka- és Párlatverseny díjait. Ugyanitt kapták meg minősítéseiket az összesen 38, versenybe nevezett bor készítői, termelői. Idén a fehér és a vörös kategóriában is Varga Zoltán lett az első díjas boraival.

Az Európai Borlovagrend képviselői a Pásztor Szállástól  a hegyi kápolnáig tartottak felvonulást. Ott szertartás keretében öt új hegyháti lovagot fogadtak köreikbe. Egyben bejelentették az oszkói borszék megalakulását.

Fotó: Pogács Mónika

Állatsimogató, kovácsműhely, lovaglás, lovaskocsizás, kézműves foglalkozások és a nap egyik legizgalmasabb fejezete, a főzőverseny várta a látogatókat a Hegypásztorok hegyén. 19 ételt neveztek a megyéből érkezett csapatok. A bográcsokban ennél sokkal többfajta is készült, amelyeket saját örömükre és a vendégek kínálására készítettek a kompániák.

A zsűri elnöke Bangó Sándor zalai fogadótulajdonos volt, aki azt mondta: nagyon sok jó ételt kóstoltak. Az illat, az íz, az állag, a tálalás volt a zsűrizés szempontja.

– Némelyik ételben kicsit több volt a só, de összességében mindenki finomra, jó állagúra készítette főztjét. Én a jövőben a húsételek mellett a zöldségekre is nagyobb hangsúlyt fektetnék. Konyhakerti termények és tejszín párosításából készült ételeket is el tudnék képzelni a versenyben – zárta összefoglalóját a zsűrielnök.

Németh Balázs zsűritag, a Vas Népe értékesítési vezetője azt hangsúlyozta: öröm volt látniuk, hogy mindenki felszabadultan készítette a finomságokat. Bátran nyúltak a mangalicához és a pacalhoz a csapatok. Ezenkívül fácánból és vadhúsból kaptak kóstolót.

– Sokféle ételt ízleltünk. Végül egy olyan hölgy kapta a megyei napilap különdíját, aki nagy hangsúlyt fektetett az egyedi ételkészítésre. Házilag előállított, saját maga termelte fűszerekből, zöldségekből főzte tárkonyos zöldbablevesét – mondta el Németh Balázs.

A gasztroversenyben a Borlovagok pacalos mangalicája kapta az első helyet. Gombás vaddisznófasírttal a Pácsonyi Borvirág csapat lett a második. A dobogó harmadik fokára báránypörköltjével a Pinker Group állhatott. A Gasztroördögök csapata Maradék fantázianevű étele is díjazott lett. Oszkó különdíját a Pörköltördögök Töltött Káposztája nyerte el.

A Vas Népe különdíját tehát az Élő Hagyomány elnevezésű csapat tárkonyos zöldbablevese érdemelte ki.

– A receptet anyukámtól, nagymamámtól kaptam örökségbe. Szinte minden hozzávalóját én termeltem – árulta el a népviseletbe öltözött Kertész Réka, aki a bográcsos, szabadtűzi étel készítéshez autentikus cserép- és faedényeket, fából készült eszközöket használt.

Az oszkói mulatság késő estig tartott színpadi programokkal, zenés műsorokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!