Hírek

2013.06.11. 10:26

Határátkelőt tessék, ingyen van!

Burgenland - A tartomány nem költ a bontásra, inkább akciót hirdetett. A feltételeknek megfelelők több száz tonna fémhez jutnak.

Rózsa Melinda

Szabadulni akar a használaton kívüli határátkelőktől a burgenlandi tartomány. A schengeni határnyitás óta funkciójukat vesztett építményekkel nem tudnak mit kezdeni, de talán akadnak olyan vállalkozók, akiknek van ötletük a hasznosításra, más helyszínen. A lényeg, hogy ne a tartománynak kelljen fizetnie az elbontás költségeit.

Az ingyen elvihető holmik közé határőrfülkék, úttest fölé emelt tetőszerkezetek tartoznak főképp. Szuvenírvadászok kizárva: a leendő tulajdonosok az egyes helyszínekről csak egyben vihetik el a feleslegessé vált szerkezeket, építményeket.

Az akciót első körben hat burgenlandi határátkelőre hirdették meg, köztük a kőszegi átkelő túloldalán fekvő rőtfalvi (rattersdorfi) és a rábafüzesivel szemközti rábakeresztúri (heiligenkreuzi) objektumokra.

Mint azt az ügyletet lebonyolító burgenlandi tartományi ingatlankezelő szóvivője, Ernst Eichinger az ORF-nek elmondta, a költségek határátkelőnként tizenötezer és harmincezer euró közötti összegre rúgnak a bontási költségek. A bontást végzőknek az elszállítást is maguknak kell megoldaniuk, cserébe a rengeteg vas, acél és bádog a jutalmuk. Összesen több, mint ezer tonnányi fém keresi gazdáját.

A tartományi vezetés még ezen a nyáron szeretne határátkelő-mentes utakat látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!