Hírek

2017.02.27. 19:20

Oscar-díj: végre Mindenki örül

Hollywood - Lassan szériának nevezhető a magyar siker az Oscar-díjak átadóján: a hétvégén a kisfilmek kategóriájában Deák Kristóf és a Mindenki kapta meg az Amerikai Filmakadémia aranyat érő szobrocskáját. Ráadásul ez az első magyar kisfilm, amely elnyerte az Oscart.

Ölbei Lívia

A Mindenki az a 25 perces kisfilm, amely fölforgatja a világot. A filmet rendezőként és forgatókönyvíróként egyaránt Deák Kristóf jegyzi. A sztori szerint 1991-et írunk, a 10 éves Zsófi - Gáspárfalvi Dorka - új iskolába kerül. Az új helyen sok minden idegen és furcsa, de van remény: Zsófi bekerül az iskola híres kórusába, és összebarátkozik Lizával - Hais Dorottya -, aki a legnépszerűbb lány az osztályban. Még nem is sejti, hogy hamarosan Lizával együtt kell szembeszállniuk a kórusvezető Erika nénivel - Szamosi Zsófia -, aki nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik. Végül a gyerekek nagyon megtanítják valamire a tanárnőjüket. A film zeneszerzője Balázs Ádám, operatőre Maly Róbert, producere Udvardy Anna.

Boldogság. Hátul Deák Kristóf, elöl Hais Dorottya, Gáspárfalvi Dorka, Szamosi Zsófia, Udvardy Anna
Fotó: oscvars..org

És bár Deák Kristóf a díjátadón lemaradt Salma Hayek gratuláló puszijáról (azt Udvardy Anna producer kapta meg), az öröméből ez nyilván nem von le semmit. A Mindenki rendezője az Oscar-szobrot David Oyelowo színésztől vette át. Beszédében családjának, tanárainak köszönte meg, hogy "kreatív embert neveltek" belőle. Aztán azoknak ajánlotta a díjat, "akik egyedül képesek jobbá tenni ezt a világot: a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól nevelni, olyan módon, hogy büszkék lehessünk rájuk".

Mindeközben a hírek szerint a budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola énekkarának tagjai, a Mindenki című kisfilm - most már Oscar-díjas! - szereplői az iskolában gyűltek össze az Oscar-gála éjszakáján (helyi idő szerint vasárnap este zajlott a ceremónia Los Angelesben). Leírhatatlanul nagy volt az öröm.

A budapesti Bakáts téri iskolában így örültek a Mindenki szereplői: az igazi kórustagok
Fotó: MTI/ Kallos Bea

A Mindenki egyébként az Ennemis intérieurs című francia, a La femme et le TGV című svájci, a Silent Nights című dán és az El corredor című spanyol filmmel volt versenyben a legrangosabb hollywoodi elismerésért.

Természetesen történt még egy és más vasárnap este a hollywoodi Dolby Színházban, az Oscar-díjak (hivatalos angol nevén Academy Award) 89. díjátadóján. Azt nem kell hangsúlyozni, hogy ez az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ad ki több kategóriában 1929 óta.

A számos kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki, az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját, a technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki, kivétel a legjobb film kategória, amelyben 2010-től tíz jelöltet választanak. A jelöltekre az Akadémia tagjai szavazhatnak. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik és őrzik a díjátadás pillanatáig.

A legjobb színészek Hollywoodban: Mahershala Ali, Casey Affleck, Emma Stone, Viola Davis
Fotó: oscars.org

Sőt: az idén majdnem tovább is "sikerült" megőrizni. Mert bár a 89. Oscar-díjátadó számunkra a Mindenki sikere okán marad emlékezetes, kínos pillanatok is akadtak. A Holdfény című dráma (a homoszexualitás problémája fekete közösségben) kapta a legjobb filmnek járó díjat, a legfontosabb kategóriában azonban először tévedésből a Kaliforniai álom című musicalt hirdették ki győztesnek. Zűrzavar keletkezett. Az történt, hogy a legjobb film győztesét Faye Dunaway és Warren Beatty, az ötven éve bemutatott Bonnie és Clyde című klasszikus mozi két főszereplője nevezte meg. Beatty azonban rossz borítékot kapott, habozott is felolvasni a papíron álló szöveget, mert azon az előző, a legjobb női főszereplő kategória nyertesének, Emma Stone-nak a neve és a Kaliforniai álom címe szerepelt. Faye Dunaway azonban magához ragadta a szót, és kihirdette győztesnek a népszerű musicalt. Mint hamar kiderült, tévedésből. Ha mindezt egy filmben láttuk volna, vajon mi lenne a véleményünk? Olcsó dramaturgiai fogásnak - vagy inkább lélegzetelállító pillanatot produkáló megoldásnak tartanánk? Mindenesetre így megy ez: egyszer fönn, egyszer lenn. A rendezői mezőnyben tényleg a mindössze 32 éves Damien Chazelle kapta meg az Oscar-díjat a Kaliforniai álomért, amely 14 jelöléséből végül hatot váltott díjra.

Hollywood. David Oyeolo, Udvardy Anna, Deák Kristóf az Oscar-díjjal - és aki a győztes rendezőbe karol: Salma Hayek 
Fotó: oscars.org

Az ügyfél című iráni alkotás nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Aszgar Farhadi másodszor kapta meg az elismerést ebben a kategóriában. Az iráni rendező azonban már jóval a ceremónia előtt bejelentette, hogy nem megy el a díjátadóra a hét muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását korlátozó - azóta már felfüggesztett - amerikai elnöki rendelet miatt. Üzenetében megköszönte a díjat és sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet jelen. Mint írta, honfitársai és a további hat érintett ország iránti tisztelete jeléül maradt távol.

És miközben mindannyian örülünk a Mindenkinek, ne felejtsük el, hogy a 3. Magyar Filmhét jegyében mindjárt Szombathelyen köszönthetjük a Berlinale-győztes Enyedi Ildikót - és a Testről és lélekről című filmmel együtt. Nézze mindenki!

A legjobb film: Holdfény

A legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (A régi város)

A legjobb férfi epizodista: Mahershala Ali (Holdfény)

A legjobb női főszereplő: Emma Stone (Kaliforniai álom)

A legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)

A legjobb rendezés: Kaliforniai álom - Damien Chazelle

A legjobb kisfilm: Deák Kristóf - Mindenki

A legjobb eredeti forgatókönyv: Kenneth Lonergan (A régi város)

A legjobb adaptált forgatókönyv: Barry Jenkins (Holdfény)

A legjobb filmzene: Justin Hurwitz (Kaliforniai álom)

A legjobb betétdal: City of Stars (Kalifornai álom) - Benj Pasek, Justin Paul, Justin Hurwitz

A legjobb operatőr: Linus Sandgren (Kaliforniai álom)

A legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél című iráni alkotás - Aszgar Farhadi

A legjobb vágás díja: A fegyvertelen katona

A legjobb egész estés animációs film: a Zootropolisz - Állati nagy balhé

A legjobb rövid animáció: Szalonka

A legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made in America - Ezra Edelmann

A legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets

A legjobb hangvágás: az Érkezés

A legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona

A legjobb látványtervezés: a Kaliforniai álom alkotói, a David Wasco és Sandy Reynolds-Wasco házaspár

A legjobb jelmez: Col-leen Atwood - Legendás állatok és megfigyelésük (fantasy )

A vizuális effektusokért A dzsungel könyve című produkciót díjazták.

A legjobb smink és haj kategóriában a Suicide Squad - Öngyilkos osztag vitte el az Oscar-díjat a 89. gálán



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!