Hírek

2014.07.14. 09:35

Összecserélt holttestek: valószínűleg illegális sírnyitás is kapcsolódik az ügyhöz

A hatóság hétfő délelőtt már vizsgálja az összecserélt holttestek ügyét, több helyszínen, több csoportban.

Nagy Ildikó

Július 11-én a Jáki úti temetőben derült ki, hogy a felravatalozott személy nem az, akit az utolsó útjára kísértek volna, a holttestét összecserélték valaki máséval.

Felröppent a hír, hogy azt a holttestet, akit pénteken három negyed háromkor kellett volna eltemetni, esetleg már máshol eltemették. Az emberek között megindultak a találgatások, feltételezések. A szájról szájra terjedő hírekben konkrét sírhelyek is felmerültek, hogy hol lehet a keresett halott.

Ha valóban már eltemették, engedély kell kivenni a földből, ezért megkerestük a megyei tisztifőorvost, hogy érkezett-e hozzá ilyen kérelem, de pénteken még nem érkezett. Elmondása szerint a keresett holttestet nem feltétlenül temették el máshol, hiszen lehet még valahol egy hűtőházban is. Szerettük volna megkérdezni a halottszállítót, hogy történhetett a csere, de nem tudtuk megszólaltatni. Amikor sok hívás után felvette a telefont, annyit mondott, nem nyilatkozik: „majd a bíróságon”.

Ma reggel ismét a hatósághoz fordultunk, amely már megkezdte a vizsgálatot. A holttestek ügyéhez kapcsolódóan a megyei tisztifőorvos, dr. Stánitz Éva megerősítette a korábban a szóbeszédben felmerült hírt: engedély nélküli sírnyitás is történt. Jelenleg kihallgatják a temetkezési vállalkozókat, áttekintik a dokumentációkat - az iratokat, amelyekkel a holttesteket szállítják -, a halottazonosítás belső szabályzatát.

Gencsapátiban is vizsgálják az ügyet

A hatóság a gencsapáti polgármesteri hivatalban is  vizsgálódott az összecserélt holttestek ügyében. Mint arról beszámoltunk, pénteken elmaradt egy temetés a Jáki úti temetőben, mert nem azt az asszonyt ravatalozták fel, akit temettek volna. Akkor a gyászolók között röppent fel a hír, hogy egy Gencsapátiban múlt hétfőn délután eltemetett asszony holttestével cserélték össze azét az asszonyét, akit pénteken a Jáki úton temettek volna. A Gencsapátiban hétfőn eltemetett asszony fia, Jáger Imre azonban pénteken délután elképzelhetetlennek tartotta  a halottcserét.

Valami mégis történhetett a gencsapáti temetőben, hiszen hétfőn délelőtt, ottjártunkkor a polgármesteri hivatalban éppen a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének munkatársai vizsgálódtak. A félig nyitott ajtón annyit láttunk, hogy a gencsapáti temető gondnoka, a 80-as éveiben járó Varga Istvánné, Bözsi néni is az irodában volt.

Bodorkós Ferenc gencsapáti polgármester is megdöbbent a hír hallatán

Bodorkós Ferenc polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a népegészségügyi hatóság  az önkormányzatnál mint a temető fenntartójánál vizsgálódott. Megállapították, hogy az önkormányzatnak felül kell vizsgálnia, és feltehetően módosítania kell a temetőkre és a temetkezésre vonatkozó rendeletét. A polgármester szerint a temetőgondnok feltehetően hibázott, amiért nem azonosította a hétfőn Gencsapátiban felravatalozott holttestet. A halott azonosítása ugyanis a temető fenntartójának a feladata. Bözsi néni állítólag mindig meg is tette ezt, hétfőn azonban nem. Állítólag azért nem, mert későn vitték ki a ravatalozóba a halottat, mégpedig arra hivatkozva, hogy a temetőben lévő két halotthűtő foglalt volt. Ezt viszont a polgármester nem érti, hiszen tudomása szerint hétfőn nem volt halott a faluban, a pénteken eltemetett két asszony holtteste ugyanis akkor még nem lehetett ott. Így most ezt is ki kell vizsgálniuk. Bodorkós Ferenc elmondta azt is,  úgy tudja, hogy Jáger Imre a temetés előtt azonosította az édesanyja holttestét, az arcát és a ruháját is felismerni vélte. Ha ez tényleg így volt, még bonyolultabbnak tűnik az ügy.Abban is hibáztak, hogy  bár az önkormányzati  rendelet szerint a gencsapáti temetőt télen 18 órakor, nyáron pedig 20 órakor be kellene zárniuk, ezt  eddig soha nem tették meg.

A csütörtöki testületi ülésen a gencsapáti képviselők feltehetően módosítják a temetőkre és a temetkezésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. A polgármester beszélt arról is, hogy mindannyian megdöbbenve fogadták az esetleges holttestcseréről szóló híreket,  és ők is várják, hogy kiderüljön, mi és hogyan történhetett.

Amíg a polgármesteri hivatalban voltunk, hallottuk, hogy a jegyzőt a rendőrségtől keresték telefonon. Elképzelhető, hogy már ők is vizsgálják az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!