Hírek

2017.01.22. 07:12

Összeszokott társaság, talp alá való zene a színházban

Szombathely – Második alkalommal rendezte meg a Vas Megyei Mérnöki Kamara a Vasi Mérnökbált. Ahogy tavaly, úgy idén is a színház adott otthont a megyei mérnöktársadalom rangos eseményének.

Tóth Kata

110-en gyűltek össze szombaton este a Krúdy Klubban – házigazdaként Nádor István kamarai elnök és Déri Lajos alelnök pezsgővel fogadták a vendégeket, majd a Lorigo TSE táncosai hangolták forró tangóval a közönséget. Dr. Hajtó Ödön, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnöke és dr. Németh István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara tiszteletbeli elnöke kiemelt vendégekként voltak jelen az eseményen.

Dr. Hajtó Ödön köszöntőjében az évfordulókat és megyénkhez fűződő emlékeit sorolta: '89-ben kezdtek hozzá a mérnöki kamara alapításához Budapesten. Az első fővárosi alapító gyűlést rögtön egy szombathelyi követte: itt alakult meg '89 tavaszán a mérnöki kamara nyugat-magyarországi csoportja. Vasi bálban is járt már dr. Hajtó Ödön, Kőszegen.

Déri Lajos a tavalyi, első mérnökbál pozitív sajtóvisszhangjára utalva elmondta, bízik abban, hogy idén, mivel a legfontosabb dolgok – a helyszín, a társaság, a zene – nem változtak, hasonlóan jó hangulatban telik majd az este.

Kamarai kitüntetések átadásával folytatódott a bál:

Az idei kitüntetettek:

Bodányi Ödön Díj: A Vas Megyei Mérnöki Kamara hosszú időn keresztül végzett kiváló mérnöki munkájának elismeréséül HORVÁTH GYULA VLADIMIR okleveles villamosmérnöknek Bodányi Ödön-díjat adományoz. 1971-ben a VASITERV-nél kezdte szakmai pályafutását, majd a SZÖVTERV-nél, az ÉDÁSZ-nál, az E-ON-nál dolgozott tervezőként és műszaki ellenőrként. Hosszú és sikeres pályafutásához rengeteg kiváló és újszerű munka kötődik. Kiemelkedő tervezői munkái közül néhány: a Megyeháza, a Szent Márton szobor, a Szalézi templom és a Don Bosco díszkivilágítása, a Mindszenty tér energiaellátása és közvilágítása. Műszaki ellenőrként felügyelte a kőszegi Vár és történelmi városközpont, a Fedett Uszoda, a Zarkaházy kastély, a Smidt Múzeum, a Savaria Múzeum, az AGORA, a Csónakázó-tó környéke megújításának villamossági munkáit. Felügyelte és irányította Markusovszky kórház új belgyógyászati tömbjének, és a Tóvendéglő építésének elektromossági munkáit is. Jelenleg a BMSK Zrt. alkalmazottjaként az új Haladás-stadion megvalósításán dolgozik. A Vas Megyei Mérnöki Kamarának alapítása óta tagja, 2002. óta a Felügyelő Bizottság elnöke, az építészekkel közös „TÉR" című újságunk szerkesztőbizottságának tagja.

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj: A következő díjat sajnos már csak POSZTUMUSZ tudja adományozni a kamara. A Vas Megyei Mérnöki Kamara BOGNÁR LÁSZLÓ okleveles villamosmérnök számára POSZTUMUSZ Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díjat adományoz. Bognár László munkásságához lakóépület, középület, irodaház, ipari létesítmény külső és belső villamos hálózatának, tűzjelző rendszerének megvalósítása kötődik. A VASITERV-nél kezdett dolgozni, majd a TÉK következett, aztán megalapította a FÉNYÁRAM Mérnöki Irodát. Világítástechnikai szakmérnöki tudásának számos egyházi épület, más középület, utca és tér köszönheti dísz-és közvilágítását. A megújuló energiák hasznosításának is kiváló szakértője. Megalakulása óta tagja volt a Vas Megyei Mérnöki Kamarának és a Magyar Elektrotechnikai egyesületnek.

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj: A Vas Megyei Mérnöki Kamara mérnöki munkájának elismeréséül CZAP ATTILA okleveles szerkezetépítő mérnöknek Kiemelkedő Mérnöki Munkáért díjat adományoz. Mérnöki pályáját 1983-ban a VASITERV-nél kezdte, majd MODULOR-nál, a WORK-nél és a Vas-Ép-Szer Kft-nél folytatta. 2002. óta a Magyar Közút Vas Megyei Igazgatóságának hídmérnöke, műszaki ellenőre. 2013-ban megkapta az „Év Hidásza" szakmai díjat, a „Vas megye hídjai" című könyv társszerzője. Három évtizede készít a megye lakó- és középületeire építészeti, statikai terveket (pl. kőszegi természetvédelmi központ), és tíz éven át kivitelezőként is dolgozott. 2002. óta megyei hídmérnökként felügyeli a vasi országos úthálózat 452 hídjának állapotát, azok felújításának tervezési/kivitelezési munkáit. Döntő szerepe van abban, hogy az elmúlt években a megyei hídállomány felét sikerült rendbe tenni. Fontosnak tartja a jövő mérnökeinek képzését, ezért már számos mérnökhallgató diplomamunkájának elkészítésénél vállalt külső konzulensi tisztséget. A kamara munkájában az alapítás óta részt vesz, jelenleg az elnökség tagja, és a tartószerkezeti szakcsoport vezetője.

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj: A Vas Megyei Mérnöki Kamara mérnöki munkájának elismeréséül GÁSPÁR FERENC vízépítőmérnöknek Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díjat adományoz. Mérnöki pályáját mélyépítési tervezőként a Pécsi Tervező Vállalatnál kezdte 1971-ben, majd Szombathelyre kerülve a Mélyépterv helyi irodájában közműtervező volt. Közben négy évig Algériában teljesített tervezői külszolgálatot. Következő mérnöki időszakában beruházás lebonyolítással, műszaki ellenőrzéssel foglalkozott a vízgazdálkodási társulatoknál, majd a Hydro-Ép kft-nél. Megszerezte a közbeszerzési referens képesítést, melyet a vízügyi  igazgatóságnál hasznosított munkájában. Jelenleg nyugdíjas, mellette saját cége, a TEKSZONSZOLG ügyvezetője. Munkásságában meghatározó volt a települések szennyvízrendszereinek megvalósítása, melyek közül néhány helyszín: Őriszentpéter és környéke, Bajánsenye és környéke, Pinka-völgy, Pankasz térsége. Kamaránknak 1997 óta tagja, jelenleg a Környezetvédelmi szakcsoport helyettes-vezetője.

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj: A Vas Megyei Mérnöki Kamara mérnöki munkájának elismeréséül VARGA LAJOS okleveles földmérő mérnöknek Kiemelkedő Mérnöki Munkáért díjat adományoz. Munkáját 1980-ban kezdte a PGTV III. Műszaki Osztályán műszaki ügyintőként, majd tíz éven át a Körmendi Földhivatal osztályvezetője volt. 1999 óta az általa alapított, körmendi székhelyű MÉRŐLÁNC Bt. ügyvezetője. A Nyugat-Dunántúlon, kiemelten Vas megyében számos ingatlanrendezési, földmérési, geodéziai és kisajátítási munka fűződik nevéhez. Néhány kiemelt jelentőségű munka: geodéziai művezetés a Boba-Ukk, a Sopron-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítésénél, a magyar-szlovén vasút építésénél, a Kebele-patak árvíztározójánál, a letenyei kamion terminálnál. Ingatlanrendezési munkákat végzett a Murafolyó védvonalainak rekonstrukciójánál, a Dozmati és a Lukácsházi árvíztározók előkészítési fázisában, de több gyorsforgalmi út és autópálya geodéziai ellenőrzésében is rést vett. Kamaránknak az alapítás, 1996 óta tagja.

Tangóharmonika-szóra vacsoráztak a bálozók, aki „lábatlan, két- és négylábú" menük közül választhattak. Tíz órakor táncmulatság kezdődött az aulában a Galaxy Tánczenekarral, amit Kálmánchelyi Zoltán és Vass Szilárd mérnökimitátorok szellemes stand-up előadása szakított meg. Perlaki Nóra és Kálmánchelyi Zoltán kitűnő műsorvezető-házigazdái voltak a bálnak. Ők sorsolták ki a tombolát – értékes nyeremények találtak gazdára. A táncban, csevegésben megéhezőket éjszakai falatozásra várták, az ételek nem a reform jegyében készültek. Mérnöki pontossággal hajnali négykor zárta kapuit az ötcsillagos rendezvény.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!