Hírek

2016.07.22. 16:25

Ostromállapot lesz ismét Kőszegen!

Kőszeg - Emlékezés, koszorúzás és sajtótájékoztató a Jurisics-vár udvarán. Ostromra készülődik Kőszeg.

Turbók Attila

- Büszkék lehetnek a kőszegiek, hiszen két nevezetes harangszó is emlékezteti őket saját és nemzetük történelmére - kezdte ünnepi beszédét Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere a Jurisics-várban tartott megemlékezésen. A városi politikus elsősorban az 1456-os nándorfehérvári diadalra emlékezett, amelynek nyomát egész Európa viseli magán. - Itt nem csak arra kell gondolni, hogy Hunyadi és Szilágyi Mihály megvédte a kereszténységet, arra is büszkék lehetünk, hogy ennek következményeként napjainkban is hallgathatjuk a déli harangszót - mondta az alpolgármester. Hangsúlyozta, ezt büszkén meséljük el azoknak is, akik a földrész nyugati felében nem is tudják, kiért szól a harang déli tizenkét órakor.

Básthy Béla alpolgármester koszorúja a várban. Fotó: Unger Tamás

- Mi azonban itt Kőszegen ugyancsak felkapjuk a fejünket a tizenegy órai harangszóra is, amelyet egyedül itt a határszélen szólaltatnak meg a templomokban, mégpedig a vár 1532-es ostromának emlékére, amikor Jurisics Miklós maroknyi seregével sikerrel állt ellen I. Szulejmán Bécs felé törő seregének - mondta a város alpolgármestere. Kőszegen azonban nem csak a tizenegy órai harangszó emlékeztet a török részről sikertelen, háromhetes ostromra. A város immár tizedik éve, minden augusztus elején többnapos hadijátékkal és egyéb programokkal rója le háláját a vitéz várkapitánynak. Itt jegyzendő meg, hogy az ostrom sikeres visszaverése után I. Ferdinánd király a várat, a várost és minden jövedelmét a vitéz várkapitánynak adta.

Bogdán Jenő török kori hagyományőrző. Fotó: Unger Tamás

Básthy Béla alpolgármester az ostromnapokról tartott sajtótájékoztatón elmondta, immár hagyományosan az ország számos településéről érkezett hagyományőrző csapatok adják a programok sava-borsát. Nemcsak a felépített katonai táborokat, hanem a XVI. - XVII. század fegyverzetét, viseleteit is megismerhetik a látogatók, akik még egy igazi ostromjátékban is részt vehetnek, természetesen inkább nézőként. A hadijátékok derékhadát a Vas Megye Vitézlő Rendje adja, sárvári, körmendi és helyi csapatokkal, melléjük kapuváriakat és csobánciakat várnak. A muskéták és pisztolyok - a Kőszegi Darabontok jóvoltából - a sajtótájékoztatón is eldördültek és még egy ostromágyú is megszólalt, a várudvaron tartózkodó turisták legnagyobb örömére.

- Ezekből az ostromnapokon sokkal többet és többször is meghallgathatnak az érdeklődők - tette hozzá az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!