Hírek

2017.04.19. 18:50

Oszlopot is kidöntött a szél Szombathelyen, csütörtökön se számíthatunk sok jóra

Havazást és viharos szelet hozott a szeszélyes április Vas megyébe. Látszik még utánpótlás: szélből és hóból is a napokban.

Bakos Ágnes

SZÉL

Bevált a meteorológiai figyelmeztetés és riasztás Vas megyére: viharos erejű szél tombolt már szerda reggeltől. A legerősebb széllökés 90 kilométer per órás volt Szombathelyen az Országos Meteorológiai Szolgálat feljegyzései szerint. Az Időkép a Kőszegi-hegységben, a Kendig-csúcson 105 kilométer per órás szelet jegyzett fel. Mára is érvényes másodfokú meteorológiai figyelmeztetés Vas megyére: a várt legerősebb széllökések ma is 100 kilométer per órásak lehetnek.

KÁROK

Összesen 11 esetben vonultak viharkárok elhárításához a Vas megyei tűzoltóegységek szerdán, az esti órákig. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt - összegezte Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Szombathelyen lámpát szakított le, villanyoszlopot döntött és ablakot szakított ki a szél. A Zanati úton szakadt le egy közlekedési lámpa, amíg eltávolították a tűzoltók, addig rendőrök irányították a forgalmat. A Jászai Mari utcában egy villanyoszlopot döntött ki a szél, a tűzoltók biztosították a helyszínt, mert a leterheltség miatt csak késve érkeztek az áramszolgáltató munkatársai. Szintén a szél miatt szakadt ki egy hő- és füstelvezető bukóablak a Váci Mihály utcában, egy tízemeletes lakóépületben. A gyalogosokra dőlhetett volna az ablak, amelyet a tűzoltók szereltek le. Több fa is áldozatul esett a viharnak szerte a megyében. Söptén és Püspökmolnáriban is távközlési vezetékre dőlt fa. Bükön egy nyolc méter magas cédrusfa négyméteres ága tört le és kötött ki egy kerítésen. Ötméteres fa dőlt az útra Répceszemerén, a helyi önkéntesek és a répcelaki tűzoltók tisztították meg az útpályát. Hasonló eset történt a Vépet Tanakajddal összekötő úton, Bozsok és Bucsu, valamint Sárvár és Sitke között, Olaszfán villanyvezetékre dőlt fa.

Csak "bemelegítés" volt a szerdai havazás, legalábbis a csütörtökre kiadott figyelmeztetés szerint Vas megyében 12 óra alatt öt centimétert meghaladó friss hó hullhat.

Fotó: Kázmér Judit

HŐMÉRSÉKLET

Kedd este óta fokozatosan hűlt a levegő az OMSZ jelentései szerint. A szerda hajnali minimum hőmérséklet +2,6 °C volt, aztán délutánra +1 °C-ig hűlt a levegő Szombathelyen. Hasonló lesz a folytatás, sőt, várhatóan fagyok is lesznek a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!