Hírek

2014.12.28. 17:00

Osztrák autófeltörő bandát fülelt le a szombathelyi masszőr

Tatzmannsdorf, Szombathely - Az osztrák rendőrség is felfigyelt arra a szombathelyi masszőrre, aki közreműködött egy bűnszervezet felgöngyölítésében.

Cseszkó Tamás

Fehér István Tatzmannsdorfban, egy hotelben dolgozik, itt fülelt le egy gépjárműfeltörő bandát. Tettéért a napokban Civil kurázsi díjat vehetett át a burgenlandi rendőrkapitánytól.

„A bűnüldözést segítő masszőr"- ezzel a címmel jelent meg az egyik legnagyobb osztrák napilapban hosszabb lélegzetvételű írás a Szombathelyen élő Fehér István nem mindennapi kalandjáról.

- Tatzmannsdorfban, egy ötcsillagos szállodában dolgozom masszőrként. Egy napon észrevettem, hogy a hotelnél parkoló autómat feltörték, és ellopták az edzőcipőmet - kezdi a történetet István, majd hozzáteszi: a munkatársai elmondták, július óta több autót is feltörtek. Bár egy edzőcipő elvesztése látszólag kis dolog, István mégis mérges volt. - Keményen megdolgoztam azért a cipőért, meg egyébként is, nem jó érzés, ha meglopják az embert. Fehér István nem csinál titkot abból, hogy hívő ember, mint mondta, ebben a helyzetben sem tudott mást csinálni, imádkozott. - Abban reménykedtem, hogy sikerül lefülelnem a tolvajokat. Egy napon az egyik kuncsaftom éppen lemondta a masszázst, így arra gondoltam, mi lenne, ha kimennék a parkolóba, és figyelnék, hátha látok valami gyanúsat. Látszólag ennek egyébként semmi értelme nem volt, hiszen miért is jönnének vissza oda, ahol néhány napja fosztogattak, ám mégis belül úgy éreztem, most kell kimennem. Az egyik kollégám még meg is erősített, éppen visszaérkezett a hotelhez, és azt mondta, látott néhány gyanús alakot. István aztán elbújt az autójába, és várakozott. Kis idő múlva meg is jelent pár ember, néhányan figyeltek, míg társuk odament a gépjárművekhez, és sorjában nyitotta ki az ajtókat. - Máig nem értem, milyen technikával csinálták, de bámulatba ejtő volt, annyi bizonyos, odaállt a kocsik mellé, és már nyíltak is ki az ajtók. Megpróbáltam őket levideózni, de a telefonom memóriakártyája valamiért pont akkor felmondta a szolgálatot, így tárcsáztam a rendőrséget. Amikor ugyanis eltűnt a cipőm, kérték, hogy amennyiben bármi gyanúsat észlelek, értesítsem őket. Izgalmas percek voltak, ugyanis csak sokadszorra vették fel a telefont. Végül a rendőrök kiérkeztek, és azonnal letartóztatták a bűnözőket. Mint kiderült, négy éve több mint húsz hotelnél garázdálkodtak, számtalan autót fosztottak ki. - Könyörögtek, még pénzt is ajánlottak, hogy fedezzem őket, azt mondták, bármennyit fizetnek, csak tagadjam le, hogy ők lettek volna. Ám én tudatosítottam bennük, hogy ha  ellopták a cipőmet, most viseljék a következményeket.

Fehér Istvánt azóta nagyon megbecsülik. A hotelben a Held, azaz a Hős nevet ragasztották rá, és a szálloda milliárdos tulajdonosa személyesen köszönte meg neki a közreműködést. Sőt, Oskar Gallop, a kerületi rendőrkapitányság főparancsnoka a napokban átadta neki a Zivilcourage, azaz Civil kurázsi díjat. Az osztrák közszolgálati televízió a híradóban mutatta be a szombathelyi masszőrt, valamint több napilapban is kiemelték, hogy mennyit jelent az állampolgárok segítsége. - Azt szeretném bebizonyítani, hogy mi magyarok nem csaló, tolvaj nemzet vagyunk, hanem tisztességes, becsületes emberek. Mint mondja, a kollégái és a rendőrség hatékony fellépése nélkül nem sikerült volna. - Azóta tényleg hősként tekintenek rám a környéken, pedig a legnagyobb köszönettel Istennek tartozom, hiszen ha jól belegondolunk, minden apró képkockának a helyére kellett kerülnie ahhoz, hogy az igazság győzzön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!