Hírek

2015.01.18. 17:05

Öt pontban változott a Munka Törvénykönyve

Szombathely - Öt pontban változott a Munka Törvénykönyve januártól. Gyermekszületésnél öt nap jár az apának.

Cseh Gábor

Január elsejével öt pontban változott a Munka Törvénykönyve. Jó hír a gyermeket nevelő szülőknek, hogy mostantól a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek három éves koráig, három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén viszont a gyermek öt éves koráig köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

Kard Enikő, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi Felügyelőség vezetője érdeklődésünkre elmondta: korábban a naptári évenként harminc napon túli keresőképtelenség nem számított munkában töltött időnek, az idei évtől azonban a keresőképtelenség teljes egészében jogosít a szabadságra.

Kard Enikő a Munkavédelmi felügyelőség vezetője. Fotó: Cseh Gábor

Gyermek születése esetén az apának öt nap pótszabadság jár, melyet a születést követő második hónap végéig, kérésének megfelelő időpontban vehet ki. Ikergyermekek esetében hét nap szabadság illeti meg az apát.

A Munka Törvénykönyve tartalmazza azt is, ki minősül nagycsaládosnak: az, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint szülőként legalább három gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult és gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben részesült vagy részesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!