Hírek

2016.05.05. 10:46

50 év börtön – 6 ezer pár cipőért Körmenden

Körmend – Összesen 13 vádlott felelt csalásért, volt, aki orgazdaságért. Csak 2 ezer cipő lett meg a Körmendről ellopott, kamionnyi zsákmányból. Az ítélet nem jogerős.

Bakos Ágnes

A cipő-ügy még 2013 augusztusában kezdődött: Körmendről hatezer pár, több mint 105 millió forint értékű cipő tűnt el. Németországba vitték volna, ehelyett, előre kiterveltek magyarországi raktárakban rejtették el a csalók a 6488 pár lábbelit. Alaposan előkészítették a nagy cipőfogást: szereztek szlovák cégek tulajdonában lévő vontatót és pótkocsit is, sőt, gyártottak „ikerrendszámokat” és hamis okmányokat. Beszervezték a sofőröket – és megvolt a nagy csalás.

Az elrejtett cipőkre több vevő is volt, a nyomozás kiderítette: jól tudták a vásárlók, hogy honnan származnak a lábbelik. A nagy részük elkelt, csak 2 ezer párat foglaltak le a rendőrök, miután felderítették a csalást.

Belejöttek a kamionnyi tételben elkövetett lopásba az elkövetők: tésztarakomány lett volna a következő, ez a tervük azonban meghiúsult – tájékoztatott dr. Tóth András szóvivő.

A Körmendi Járásbíróság 13 vádlottal szemben összesen ötven év börtönbüntetést szabott ki.

Volt, akit különösen nagy kárt okozó, részben bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette, volt, akiket orgazdaság miatt mondtak ki bűnösnek. Három külföldi vádlottja is volt a cipő-ügynek, őket kiutasították Magyarország területéről.

Az ítélet nem jogerős: az ügyész hat vádlottat hosszabb időre látna rács mögött, ezért fellebbez, és módosítanának az ítéleten az első fokon elítéltek és védőik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!