Hírek

2015.06.15. 15:01

Óvatosan és szabályosan - Az elmúlt hetekben három motoros halt meg a Vas megyei utakon

Körkép - Egy is sok, ha közlekedési balesetről van szó. Az elmúlt hetekben Vas megye útjain több karambol is történt, ahol motoros volt az áldozat. A balesetek között több végződött halállal. Vegyes a kép: volt, hogy motoros volt a hibás, volt, hogy az autós.

Bakos Ágnes

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság napi jelentései szerint legutóbb a múlt hét szombaton történt motoros baleset a megyében: Szombathely határában, a Csaba utcából kanyarodott a 86-os főútra egy személyautós, csak éppen a külső sávba a belső helyett. Elütött egy szabályosan érkező motorkerékpárost, akit kórházba szállítottak.

Két nappal korábban meghalt az a motorkerékpáros, aki egy kamionnak hajtott a 86-os út és a Körmendi út csomópontjánál, a körforgalomban.

Alig egy hónapja Nyőgér határában, egy alsóbbrendű úton történt hasonló baleset: ott is egy kamion és egy segédmotoros kerékpár ütközött, de a teherautó ütötte el a kétkerekűt. A motoros azonnal meghalt.

Tavasszal egy 16 éves lány halt meg, amikor két kismotor ütközött Celldömölk és Vönöck között.

Szombathely határában szombaton ütközött egy autó egy motorral, a motoros megsérült. Fotó: Simon István

És ezek csak az elmúlt hetek balesetei. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy a motoros, a gyalogos és a kerékpáros után a legveszélyeztetettebb résztvevője a közúti közlekedésnek. A rendőrségi statisztikák szerint a gyorshajtás, a szabálytalan kanyarodás és szabálytalan előzés a legfőbb oka a motoros baleseteknek.

- Motorral sokkal jobban kell figyelni mindenre, mint autóval közlekedve, könnyebb, de veszélyesebb – mondta Czika Laci. Autósként és robogóval is közlekedik, szerinte sok autós nem figyel kellőképpen a motorosokra. Azt mondta, a legnagyobb veszély, hogy nincs kaszni a motoros körül, ami megvédi, így a kisebb koccanásnak is lehetnek súlyos következményei.

Közben persze motorral könnyebb közlekedni, de veszélyesebb. Motorral nincsenek dugók, és a parkolás is gyerekjáték.

Vannak türelmetlen autósok: akik akkor is megelőzik a motorost, ha az szabályosan, ötven kilométer per órával halad a városon belül. Mégis elé kerül és persze nem is veszélytelenül: sok autós úgy előzi meg a motorost, hogy a sávon belül marad, nagyon közel a kétkerekű mellett, fél méter sincs köztük.

A Vas megyei rendőrség felhívásában az áll: nagyobb körültekintéssel kell vezetni a motorosoknak kanyargós útszakaszokon, és nem szabad figyelmen kívül hagyni az úthibákat – ezek vannak, hogy autóból nem is érzékelhetőek, de jelentősen befolyásolhatják a jármű viselkedését.

Higgadtan, megfontoltan, tudatosan, és ami a legfontosabb, sohasem rutinszerűen közlekedjünk – ezt kéri a rendőrség.

- Én mindenkit úgy közelitek meg, hogy ne veszélyeztessem, legyen az autó, motor, bicikli, vagy roller. Figyelni kell – zárta rövidre a robogós.

A rendőrség közlekedésbiztonsági tanácsai között a motor megfelelő műszaki állapota is szerepel, meg az is, hogy ajánlott vezetéstechnikai tréningen részt venni a motorosnak, hogy kitapasztalja a járműve tulajdonságait a mesterségesen előidézett különböző útviszonyok között.

Óvatosan és szabályosan – ez a legfontosabb a volán mögött és a motorok nyergében is.

Kiderült az elmúlt hetekben Vas megye útjain: életek múlnak a figyelmetlenségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!