Hírek

2017.07.18. 17:55

Óvják a közterületeket - Sokba kerülhet az eldobott csikk

CELLDÖMÖLK Több lakossági bejelentés, közmeghallgatás témája volt már korábban a belvárosban folyó italozás, dohányzás, a közösséget sértő magatartás. Farkas Gábor jegyzőt arról kérdeztük, milyen megoldást talált a képviselő-testület az említett problémák felszámolására, visszaszorítására.

Vas Népe

- Elfogyott a türelem, a testületnek lépnie kellett - mondta Farkas Gábor jegyző. Hozzátette: van azonban olyan része is ennek az összetett problémahalmaznak, amelynél nem volt szükség helyi rendelet megalkotására, hanem a vonatkozó szabálysértési jogszabályban foglaltak erőteljes betartása elegendő lehet a gondok felszámolására. Így például a dohányzás visszaszorítása érdekében nincs szükség új rendeletre, a törvényben foglaltak betartását ugyanis a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség - egybehangolt tevékenységgel - ellenőrizheti.

A szeszesital-árusítást, -kiszolgálást és -fogyasztást szabályozó rendelet 2017. július 15-én lépett hatályba. Az önkormányzati rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen történő korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik a közterület-használat rendjének megőrzését, megtartását, a közterületek tisztán tartását, és hozzájárul a közterületi rendbontások, garázda cselekmények és rendzavarások megelőzéséhez.

Lakossági igény volt a város közterületeinek fokozottabb védelme Fotók: Gyuricza Imre

A rendelet meghatározza a közterület, a szeszes ital és az alkalmi rendezvény fogalmát, hogy a szabályok alkalmazásakor a fogalmak egyértelműek legyenek.

A rendelet területi hatálya a Celldömölk város közigazgatási területén lévő belterületi közterületekre, személyi hatálya pedig minden, Celldömölk város közigazgatási területén bármilyen jogcímen tartózkodó természetes személyre kiterjed. A rendelet időbeli hatálya nem vonatkozik a december 31-étől január 1-jén 6 óráig terjedő időszakra. Ez egyértelműen utal a hagyományos óévbúcsúztató, újévet köszöntő közterületi spontán megnyilvánulásokra.

A rendelet meghatározza azt, hogy mely területeken tilos egyértelműen a szeszes ital nyilvános fogyasztása. Például: üzletek előtt és környékén, játszótereken, nevelési-oktatási intézmények előtti közterületeken, a vasútállomás előtti területen. Vannak kivételek, amelyeket a rendelet pontosan felsorol, hogy közérthető legyen: ilyen a közterület-foglalási engedéllyel rendelkező vendéglátóhely terasza, előkertje: ezek nyitvatartási ideje alatt, e helyekre nem vonatkozik a tilalom. Ugyanígy kivételt képeznek a Celldömölki Közös Önkormányzati Hivatalhoz bejelentett alkalmi rendezvények és azok útvonala, ideje. Például a lakodalmas menet, a szüreti felvonulás.

Farkas Gábor jegyző

A másik, szintén 2017. július 15-étől életbe lépett rendelet egy korábbi, 2015-ös szabályozás kiegészítése. Ennek értelmében a köztisztasággal összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a kereskedelmi tevékenység végzése során a kereskedelmi tevékenység végzésének helyszíne előtt (bolt, vendéglátó egység) a közterületet, járdát, a nyitvatartási idő alatt nem tartja tisztán, nem helyez el szemétgyűjtő tartályt, és annak tisztán tartásáról nem gondoskodik.

Az első rendeletben foglaltak megsértése szabálysértés, általános érvénnyel a járási hivatal jár el, de a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot. A második rendeletben foglalt szabály megsértése esetén a jegyző közigazgatási hatósági eljárást indít, és ennek keretében közigazgatási bírság szabható ki. A szabályt be nem tartó jogi személy esetében akár félmillió forintos összegű bírság is szóba jöhet.

Érdemes tehát mindenkinek tájékozódni, és fokozottan figyelni a szabályok betartására, mert bizony nagyon sokba kerülhet egy eldobott cigaretta vagy a padon elfogyasztott szeszes ital - a fő cél, hogy az idegenforgalomban érdekelt város képe megfelelő legyen, és az ott élők nyugalmát se zavarhassa meg senki büntetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!