Hírek

2017.04.19. 17:50

Háztartási hulladékból készítettek játékot, díszeket a szombathelyi gyerekek

Tisztább várost, erdőt és mezőt szeretnének a szombathelyi óvodások, akik megmutatták, hogy a hulladék is lehet érték. Szombaton derül majd ki, hogy melyik újrahasznosított anyagokból készült munka tetszett a legtöbb szavazónak.

Bakos Ágnes

Hasznos és szép tárgyakat, díszeket készítettek óvodások a szombathelyi önkormányzat felhívására a Föld napja alkalmából. Van, aki két dimenzióban gondolta újra a papírhulladék sorsát, és olyan oviscsoport is, amelynek tagjai társasjátékot készítettek a feleslegessé vált tárgyakból. Egy műanyag, harmincdarabos tojástartó a játéktér: minden mélyedésbe feladatokat rajzoltak. A játékhoz való bábuk ilyen-olyan műanyag figurák, és egy dobókocka kell már csak hozzá, és kész az esti program az egész családnak. Vécépapír-gurigákból is készült használati tárgy: az oldaluknál fogva összeragasztva és egységes színre festve kiváló tárolóalkalmatosság kerekedik belőlük. Sokszor használt alapanyag a munkák között a PET-palack, a tejes doboz, a parafadugó, a műanyag kupak, a kifújt tojás, de még kókuszdióból és üres kávékapszulákból is készül alkotás.

Sok óvodás választott tojástartót alapanyagnak. Van, amelyikből társasjáték lett, itt pedig fekete-fehérre festve pingvinek készültek a papírcsúcsokból.

A törött virágcserép is hasznos alapanyagnak bizonyult: két törött cserép egymásban ugyanis már kész kompozíció, és ismét beültethető, vagyis megmaradhat a funkciója.

Volt olyan ovis munka is, amelynél a cserepet a nyitott felső részére fordították, és egy kis dekorációval, sárga festékkel csibedíszt készítettek belőle. Ahogy a cserepeken is látszott: kétféle felfogásban készültek az óvodások munkái: vagy művészeti alkotásban éledt újra a hulladék, vagy újabb használati tárgy született. Nehéz volt választani, pedig ez volt a feladat: a sorszámozott munkákra szerda délutánig gyűjtötték a szavazatokat. A Föld napja szombathelyi rendezvényének kísérőprogramja a kicsik versenye A változás Te magad légy! címmel. Az idei a második ilyen kiírás volt. - Tizennégy óvoda több mint nyolcvan pályázattal nevezett - sorolta Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere. A szavazatokat összesítik, aztán szombaton derül ki, melyik alkotás nyert. Az eredményhirdetés a többi Föld napja alkalmából rendezendő program része lesz a Csónakázótónál. - Földön és vízen lesznek majd programok. A gyerekeknek játékos feladatok, a vízen pedig rekreációs lehetőség, evezés, kajakozás - ismertette a szombati esemény részleteit az alpolgármester. Lesz egészséges ételek bemutatója és nagyszabású kerékpáros esemény faültetéssel. Szombathelyt kerülik majd meg a kerékpárosok, fél 12-kor indulnak. Három nagy szombathelyi cég csatlakozott a programhoz: részben azzal, hogy munkatársaik és vezetőik is kerekeznek majd, részben pedig azzal, hogy mindhárom cég telephelyén elültetnek egy-egy fát a Föld napja alkalmából.

Koczka Tibor alpolgármester is leadta voksát a kedvenc ovis alkotására. Azt nem árulta el, hogy melyik újrahasznosított munka tetszett neki a legjobban, azt viszont elmondta, hogy majd szombaton, a Föld napján derül ki, melyikre érkezett a legtöbb szavazat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!