Hírek

2015.11.14. 20:08

Pánik nincs, csak gyász és szomorúság - Párizsból jelentkezett az egykori szombathelyi diák

Barátnője tíz percre volt a támadás egyik helyszínétől. Szerencsére sem ő, sem ismerősei nem sérültek meg a terrortámadásban. A vaskeresztesi Kiss Máté szerint péntek este volt Európa szeptember 11-éje.

Budai Dávid

Sikerült kapcsolatba lépnünk egy vaskeresztesi fiatalemberrel, aki a péntek esti párizsi merénylet idején éppen a barátnőjéhez indult. Pár órája már az ő Facebook profilja is a francia trikolor színeit viseli. Elmesélte, ő hogyan élte meg Európa legrémisztőbb péntek tizenharmadikáját. A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium egykori diákja, Kiss Máté tavaly szeptemberben költözött Párizsba édesanyjával, azóta a francia fővárosban tanul egy amerikai gimnáziumban.

Máté tegnap körülbelül este negyed tizenegykor indult el otthonról, hogy találkozzon a barátnőjével, aki éppen végzett az étteremben, ahol dolgozik. Miután találkoztak, már tudták, mi történt és haza is mentek, amilyen gyorsan csak tudtak, azonban nem volt mindenki ilyen szerencsés. Barátnőjének ugyanis több munkatársa már nem jutott haza és az étteremben kellett aludniuk néhány vendéggel együtt. Az étterem körülbelül tíz percre van az Stade de France-tól, az egyik támadás helyszínétől.

Mielőtt elindult volna otthonról, édesanyja mondta ugyan, hogy robbantások voltak a focistadion környékén, a robbantásról szóló hírt azonban nem vette komolyan, akkor még azt hitte, csak pár szurkoló volt. A metrón ült már, amikor látta a Facebookon, hogy mi történt. Megtudtuk, Máté édesanyjának egyik barátnője és az ő egyik iskolatársa is ott volt a meccsen, szerencsére mindketten épségben hazaértek tegnap éjszaka.

A mai nap a francia fővárosban szomorúan telt. Az emberek csendesek, nincs pánikhangulat, inkább szomorúság és gyász látszik az arcokon. Máté kosarazik és pont lett volna egy meccse, azt azonban lefújták a támadás miatt. Igaz, ő elment vásárolni a közeli boltba, annak ellenére, hogy azt tanácsolták: mindenki maradjon otthon. Máté szerint Európa szeptember 11-éje történt meg tegnap éjjel.

- Az biztos, hogy erre a napra mindannyian emlékezni fogunk, nem csak a francia emberek és azok, akik itt laknak, de mindenki világszerte -mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!