Hírek

2016.04.02. 11:01

Pannika álma valóra válik: restaurátor lesz

SZOMBATHELY - Még nagyon fiatal, de már gazdag életút áll Annabeth Bendix Nielsen mögött, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti Intézetében tanult, Gyarmati András tanítványa volt, innen felvételizett sikerrel a képzőművészeti egyetemre. A 20 éves lány restaurátor szeretne lenni.

Tóth Tímea

Pannika Dániában született magyar édesanyától és dán édesapától. Négyéves múlt, amikor anyjával és testvéreivel hazajött Magyarországra, majd a Győr és Pannonhalma közötti Nyúlra költöztek. Felnőve a testvérei visszamentek tanulni Dániába: a nagyobbik lány az Aarhus-i orvosi egyetemre jár, a kisebbik fiú a koppenhágai Királyi Zeneakadémiára, a nagyobbik, aki egyébként erdész, sorkatonai szolgálatát tölti.

Pannika is Dániában szeretett volna továbbtanulni, de restaurátor szak éppen akkor nem indult, amikor a Pápai Református Gimnáziumban érettségizett.

- Édesanyám szerette volna, ha inkább Magyarországon tanulok, tőle tudtam meg, hogy Szombathelyen van művészeti intézet, ezért ide jöttem képi ábrázolás szakra - mondja. - Itt felvettem a műtárgymásolás nevű tárgyat, amit Gyarmati András tanít. Gyerekkoromban állandóan rajzoltam, később képeket kezdtem másolni. Nagyon szerettem a Rembrandt-karcolatokat, tájkép metszeteit, valamint a holland életképeket. Az volt a vágyam, hogy igazán megtanuljak rajzolni, festeni, úgy ismerni az anatómiát, mint a „régi nagyok”. Gyarmati tanár úr órája pedig pont erről szólt. Ő segített nekem felkészülni a képzőművészeti egyetem festő-restaurátor szakának felvételijére is. Sok kitartás és tanulás kellett, de megérte. Most érzem úgy, hogy a helyemen vagyok. Nekem ez a kihívás: helyreállítani valamit, rendezni egy hibát. Ez egy nemes dolog, amihez alázat kell, szeretném, ha ez megérlelődne bennem.

Fotó: Tóth Tímea

Pannika elárulta azt is, hogy szeretne utazni, világot látni, Erasmus-ösztöndíjjal külföldre menni, ott további tapasztalatokat gyűjteni. Már azzal is tisztában van, hogy ezen a szakon két lehetőség van a későbbiek során: a falkép- vagy a táblakép restaurálás. A képzőművészeti egyetemen az első három év másolással és festéssel telik, a 4-5. évben jönnek majd a műtárgy-restaurálás tárgyak.

Addig is igyekszik gyakorlatot szerezni, most is itt tölt pár napot Szombathelyen. Tavaly nyáron segíthetett például a székesegyház Madonna-kápolnájának restaurálásában, dolgozott ő is a Szent Márton templom jobb oldali mellékoltárának képén, illetve kis falvakból érkező oltárképek restaurálásában. Ahogy mondja, mindig keresi a lehetőségeket, Gyarmati András pedig lehetővé teszi, hogy mellette dolgozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!