Hírek

2013.03.22. 14:51

Pannon kádban ülünk

A víz világnapja volt pénteken sok programmal, és arról is megemlékeztek, hogy Magyarország bővelkedik vízkincsekben: a természetes víztől a gyógyvízig.

Merklin Tímea

A víz világnapját 1994 óta ünneplik. A  Vasivíz Zrt. is szervezett programokat e jeles napon, és a kormányhivatal is, amely utóbbinak rendezvényén  Dr. Negémeth István, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója  a Kárpát-medence termális vizeinek jelentőségét ecsetelve a topográfiai helyzetet úgy határozta meg: Pannon kádban ülünk, vagyis olyan rejtett Pannon tengerben, amely a felszín alatt van.






A Vízműtörténeti Múzeumban nyílt napot tartottak pénteken; képünkön a látogatók Simon Lajos, Németh Judit, Mohr Ildikó (Fotó: Kiss Teodóra)


Magyarország vízkincsben gazdag  erről is megemlékeztek pénteken a víz világnapján, amelyet 1994 óta ünnepelnek szerte a világon. Szombathelyen is számos program volt. 

A Vasivíz Zrt.  és az Oladi KIKI Teleki Blanka Szakközépiskolája és Szakiskolája közösen vetélkedőt rendezett a napokban Vas megyei középiskolások számára a biológia és földrajz vízzel kapcsolatos tananyagából.

 

Gombás Mónika a Weöres Sándor Színház  Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal közös ásványvíz tárlatán: részlet a világ legnagyobb ásványvíz-gyűjteményéből

A Vasivíz ZRt. további víz világnapjához kötődő programja lesz a fedett uszodában  március 29-én 13 órakor  a Minőség természetesen című Vas megyei általános iskolások részére meghirdetett rajzpályázat, és a Vas megyei középiskolások és felnőttek számára meghirdetett fotópályázat  eredményhirdetése és díjátadása.

 

 



A fürdőkultúra fejlesztéséért Vas megyében című iskolai egészségfejlesztési modell záró rendezvényét, rajz és irodalmi pályázatának eredményhirdetését is pénteken tartották a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kneffel Pál előadóteremben. Szabóné Vincze Klára  népegészségügyi felügyelő mutatta be A fürdőkultúra fejlesztéséért Vas megyében című iskolai egészségfejlesztő modellt, amelyről  Dr. Stánicz Éva  megyei tisztifőorvos elmondta: egészségfejlesztési minőségbiztosítási eljáráson esik át és országos mintaprogram lesz.

 

Mészáros Szabolcs festményeinek kiállításán a színházban

Dr. Németh István,  a Büki Gyógyfürdő vezérigazgatója,  Magyarország fürdőnagyhatalom címmel tartott előadást. Kiemelte a Kárpát-medence   különleges topográfiai helyzetét: Pannon kádban ülünk, vagyis egy olyan Pannon tengerben, ami a felszín alatt van, és mivel itt 23-27 kilométerrel vékonyabb a földkéreg,  közelebb vagyunk a magmához, és a termális vizek könnyebben elérhetők. „Nagyok vagyunk, mert nem csak gazdag a vízkincsünk, de hagyományaink is vannak  hangsúlyozta , a forrásokat már a rómaiak és a törökök is használták. A  harmadik virágkor a reformkori Magyarország fürdőkultúrája, amikor felismerték a fürdők  társadalmi jelentőségét. Az egészségturizmus kormányprogram,  a cél, hogy a gyógyvízkincs hungarikummá váljon.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!