Hírek

2016.12.13. 17:57

Pár öltéssel előrébb járnak

A Vas Megyei Iparszövetségnél nemcsak beszélnek a pályaorientációról, hanem csinálják is: a gyermekek iskolákban, nyári táborban ismerkednek a varrással.

Nagy Ildikó

A pályaorientáció felkapott, sokat emlegetett szó lett az elmúlt években. Főleg azután, hogy kiderült: a mai fiatalok többsége nem szívesen tanul szakmát, helyette gimnáziumba, majd főiskolára, egyetemre megy. És miközben az állásnélküli, pályakezdő diplomásokkal Dunát lehet rekeszteni, nincs, aki megjavítsa a cipőt, a mosógépet vagy éppen megvarrjon egy kosztümöt. Itt lenne fontos szerepe a pályaorientációnak, amiről - lássuk be - nem csak konferenciákon kell(ene) beszélni, hanem a gyakorlatba is át kellene ültetni az alapvetéseit. Hogyan?

Erre mutat jó példát a Vas Megyei Iparszövetség, amely tagjai gazdasági és társadalmi érdekeinek képviselete mellett immár könnyűipari pályaorintációs tevékenységet is végez. Ennek tapasztalatairól számoltak be, és ennek kézzel fogható eredményeit mutatták be kedden délután a szövetség székházában. Az ötlet Szabó Lászlótól, a szövetség elnökétől származik, aki egy könnyűipari cég vezetőjeként a saját bőrén is megtapasztalta, milyen nehéz szakembereket találni.

Egy határokon átívelő program révén aztán megvalósulhatott az ötlet, és 2015 őszén már két vasi általános iskolában - a győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskolában és a szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskolában - elindulhatott az Ügyes kezek szakkör, nyáron pedig a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai táborában is folytatódhattak a varró foglalkozások.

A programot az iparszövetség részéről Korsós Erzsébet koordinálta, a szakmai munkáért pedig az a Bukvai Albertné felelt, aki az elmúlt időszakban nagyon sokat tett a Vas megyei könnyűipari szakképzés felvirágoztatásáért. Ő döntött arról is, milyen eszközök, gépek kerüljenek az iskolákba. Az iparszövetség ugyanis mindkét intézményben berendezett egy-egy komplett műhelyt: a modern, ipari varrógépek mellett vasaló- és endlizőgépeken is dolgozhatnak a szakkörösök.

Mivel Bukvai Albertné a szakképzésben eltöltött több évtizedes tapasztalatai révén nagyon jól tudja, hogy a pályaorientáció egyik fontos (ha nem a legfontosabb) eleme a motiváció, próbáltak olyan iskolákat bevonni a programba, amelyek nemcsak pedagógiai programjukban, de a mindennapokban is fontosnak tartják, hogy a diákok megtalálják azt a tevékenységet, amiben jók, amelyben sikereket érhetnek el. A sikerélmény ugyanis motivál. És tudják ezt a szakkörvezetésre felkért szakoktatók, Fébert Csilla és Keneseiné Németh Ilona is, akik tegnap szintén csillogó szemmel meséltek arról, hogy a szakkörösök milyen büszkén és örömmel viszik haza az általuk varrt dolgokat.

A pályaorientáció egyébként kis dolgokkal kezdődik: egy pelenkaöltéssel varrt telefontokkal vagy éppen egy kispárnából készített macival. De születtek komolyabb munkák is: kötények, karácsonyfadíszek, táskák vagy éppen római ruhák a karneválra - ezeket is bemutatták tegnap.

Polgár Antalné, a győrvári általános iskola igazgatónője is mesélt az elmúlt másfél év tapasztalatairól. Náluk tíz gyermek jár a varró szakkörbe, méghozzá örömmel: a családias hangulatú foglalkozásokon olyan a hangulat, mint régen a tollfosztáson: munka közben beszélgetnek a gyerekek, elmesélik, kivel mi történt. Spieglerné Simola Mária, a szombathelyi Derkovits iskola technika tanára pedig nemcsak a szakkör sikereiről tudott beszámolni, hanem büszkén bemutathatta egykori tanítványát, Vojtó Laurát, aki éppen az iskolai varró szakkör hatására választotta a könnyűipari pályát, és az oladi szakképző iskolában immár Bukvai Albertné és kollégái „kezei alatt" ismerkedik a szabás-varrás fortélyaival.

Balabán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa is elismerően nyilatkozott a programról, mint mondta, a példaértékű kezdeményezésből akár országos gyakorlat is válhat.

SZERINTEM

Bukvai Albertné azt mondja, néhány foglalkozás után kiderül, kiből lesz jó varrónő. És nem feltétlenül abból, akinek a legszebb, legtökéletesebb munka kerül ki a kezei közül. Mert bár ebben a szakmában is elengedhetetlenül fontos a precizitás, más is kell hozzá. Például alázat, az anyag szeretete, az alkotás öröme.

Azt mondja, az egykori Derkovits-szakkörös Vojtó Laurában is szinte azonnal meglátta „a varrónőt". A lány ugyanis nem egyszerűen megfogta az anyagot, hanem végigsimította. És milyen szerencse, hogy volt valaki mellette, aki ezt észrevette. Igen, ez is a pályaorientáció. Pontosabban: ez a pályaorientáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!