Hírek

2017.01.13. 16:25

Az ország egyik legkorábbi műhelyét találták meg a Jurisics-várban

Kőszeg - A hatvanas években Kőszegen találták meg az ország egyik legrégebbi lepárlójának nyomait. A XIII. századi pálinkafőzők kései utódai most ismét párolnak.

Turbók Attila

- Talán nem véletlen, hogy 1328-ban már I. Károly királyunk is kőszegi bort kért magának, és azt is lehet tudni, hogy később nem csak bort készítettek a várbéli mesterek - kezdte Kőszeg legfrissebb nevezetességének ismertetését Pócza Zoltán, a Jurisics-vár igazgatója. A mai történet gyökerei még a hatvanas évekbe nyúlnak vissza, amikor a vár egyik legnagyobb régészeti feltárását végezte Holl Imre és csapata. A régész egy XVI. századi lepárlómanufaktúra nyomait találta meg a várban, ahonnan a párlatok készítéséhez használt edények darabjai is előkerültek. - Ilon Gábor helyi régésszel egyeztetve aztán jött az ötlet, hogy a méltán híres kőszegi bor mellé miért is ne vegyük fel a helyi nevezetességek sorába a párlatokat is, olyan módon, hogy a leletek alapján mi is korabeli módszerekkel készítsük el az élet vizét , ahogy az akkori emberek hívták e nedűt - mondta az igazgató.

Pócza Zoltán igazgató szerint az elkészített párlóedények másolatait előbb kipróbálják, majd a várban később kiállítják Fotó: Turbók Attila

Az ötlet megvalósításához komoly helyi összefogás született: Rátz Mónika mint pálinkamester a tervezett verseny szakmai részéért felel; a kőszegi gimnáziumban végzett - jelenleg a Győri Likőripari Zrt. vezérigazgatójaként dolgozó - Barabás Attila pedig a napokban elkészülő, kőszegi égetett bor bevizsgálását végezteti el.

Ilyenben főzték a pálinkát ...

- A párlatot a régészeti leletek alapján tervezett, korabeli edényformában főzzük, az égetett agyagedényeket Udvardi Balázs fazekasmester készítette el - tájékoztatott Pócza Zoltán. Hozzátette: nagy kihívásnak tekintik a párlást, hiszen maga a módszer nem teljesen ismert a régészek előtt sem, így akár több edényt is elronthatnak, mire értékelhető italhoz jutnak.

... Kőszegen régen. Az egykori edények mintájára újak készülnek

- A napokban kezdődő kísérletben helyi, jó minőségű fehérbort fogunk alapanyagként használni, ebből remélünk jó minőségű alkoholt - jelentette ki a vár igazgatója. Hangsúlyozta: ezzel egy újabb kőszegi hagyományt szeretnének teremteni, amelyet február elején egy egész napos rendezvénnyel koronáznának meg. - Itt minden a pálinka, a gasztronómia, a szakmai előadások körül forog majd, várjuk természetesen a kőszegi borászokat is a versenyre - jegyezte meg Pócza Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!