Hírek

2015.02.12. 09:45

Parázs vita volt a répcelaki közmeghallgatáson, szóba került az idei költségvetés is

Az estébe nyúló közmeghallgatáson meglepően sok, száznál több répcelaki vett részt szerdán, és végig ott is maradt a művelődési központban.

Némethy Mária

Két utca nevének megváltoztatási szándéka a szokásosnál is több répcelakit vonzott a közmeghallgatásra. Egy 2011. évi törvény kategorikusan úgy rendelkezik, hogy közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy vagy szervezet nevét, aki vagy ami a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, fenntartásában részt vett, illetve önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. Márpedig Répcelakon a Mező Imre és az Úttörő utca is ebbe a kategóriába tartozik.

A Mező Imre utca Mezővé változtatását senki nem bolygatta a közmeghallgatáson, de az Úttörő utcával kapcsolatban többen is indulatosan felszólaltak. Oláh Gézáné azzal érvelt, hogy az úttörő szó melléknév is egyben, s egyébként is Répcelakon az elnevezés nem a kommunista rendszer gyermekmozgalmáról, hanem az úttörő kezdeményezésű  munkáslakás építési akcióról kapta a nevét, ezért az utcanévnek nincs történelmi töltete, tehát szükségtelen a megváltoztatása. Az utca összes lakója, 110 fő úgy három-három és fél óra alatt írta alá a névváltoztatás elleni  tiltakozó levelet, amit a közmeghallgatáson Oláhné át is adott egy társával a polgármesternek, s át akart adni Verasztó János evangélikus lelkésznek is, aki azt nem vette át. Bak Jenő felszólalásában arra hivatkozott, hogy az USA elnökének is kellene szólni a helytelen névválasztás miatt a Pioneer űrszonda esetében, s értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a rendszerváltás után 25 évvel még mindig az elnevezésekkel kell törődni, meg egyébként is: "ahány kormány, annyi névváltoztatás". Vargyai Győzőné arra hívta fel a figyelmet, hogy az úttörő szó hallatán az emberek 90 százaléka igenis az elmúlt rendszer gyerekmozgalmára gondol, és sajnálatosnak tartja, hogy a választási kampány idején is  - nehogy bekerüljön a képviselőtestületbe -,  és most is nemtelen pletykák keringtek a városban a lelkész úrról.

-  Bűnbak szerepébe kerültem, pedig csak két dokumentumot küldtem el - jelentette ki Verasztó János lelkész, aki elmondta: hiába tudják úgy többen Répcelakon, hogy ő beadványt írt az utcanév-változtatás ügyében az önkormányzathoz. Ő nem tett egyebet, mint minden megjegyzés nélkül egy email csatolmányában átküldte a törvény szövegét. Ez nem volt hivatalos levél, nem volt olyan beadvány, mint amikor a Fő tér átnevezését javasolta Radó Kálmán térre. Egyébként pedig úgy gondolja, meghozott jogszabályok esetében nincs mérlegelési joga senkinek, a demokráciához a törvény tisztelete is hozzá tartozik. Varga Jenő az elvezető árkok tisztításának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Szabó József polgármester már a közmeghallgatás elején kérte, hogy az utcanevekről nem érdemes vitatkozni, majd kétszer is felszólalt az ügyben. Higgadtságot kért, s elmondta: az ügyben levelet írtak a Magyar Tudományos Akadémiának, vizsgálja meg az úttörő elnevezés ügyét. Elmondta: még nem döntött a képviselő-testület a névváltoztatásról, társadalmi párbeszéd része a közmeghallgatás is.

Amúgy minden menetrendszerűen zajlott a közmeghallgatáson, amelynek az elején Pálla Péter, a pénzügyi bizottság elnöke beszélt a város idei költségvetéséről. Az stabil lábakon áll, 859,8 millió forintból gazdálkodhat a város. A korrekt, jó költségvetés tartalékokat is tartalmaz. Szabó József a fejlesztési elképzelések közül többet is felsorolt. Legnagyobbnak a Petőfi utcai kerékpárutat nevezte, de megemlítette az Ajkay-kastély megvásárlását, a Hunyadi utcai telkek kialakítását, a temető közvilágítását, a fedett piac tervének elképzelését is. Remek, vetített képes előadás keretében ismertette Török Miklós Répcelak környezetvédelmi helyzetét, több tanácsot is adott közben az energia megtakarításra, komposztálásra. A felszólalók közül Varga Jenő az elvezető árkok tisztításának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Szabó József az aktuális ügyek között említette az új szociális törvény kapcsán - amelyet a jegyzőasszony ismertetett - , hogy Répcelakon sem az ellátandók köre, sem a nekik szánt összeg nem változik március 1-jétől. A polgármester szólt arról is, hogy kedden új sportegyesületi vezetés állt föl, hogy Szalai főorvos nyugdíjba készül, az intercity a híresztelések ellenére továbbra is megáll Répcelakon, ismertető táblát helyeznek el Radó Kálmánról a róla elnevezett téren, s arra kérte a jelenlévőket: legyenek törvénytisztelők, s adjanak ötleteket arra, milyen neve legyen az Úttörő utcának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!