Hírek

2017.02.08. 10:38

Parkolás, KRESZ-táblák és járdafelújítás: ott voltunk a büki közmeghallgatáson

A bükiek megtöltötték a művelődési ház színháztermét, sokan szerettek volna közügyekben felszólalni a meghallgatáson.

Vadas Krisztina

Kérdéseikre, problémafelvetéseikre az önkormányzati tisztségviselők adtak választ.

Óvári Árpádné a Jókai utca megrongálódott állapotára hívta fel a képviselők figyelmét. Mint elmondta, ez az utca nagyon forgalmas az evangélikus templom látogatói miatt. Emiatt az aszfalt szélei letöredeztek, balesetveszélyessé vált az út.

Dr. Németh Sándor polgármester válaszában elmondta, hogy megérdemelné a Jókai utca a felújítást, mivel valóban forgalmas útszakaszról van szó. De hozzátette: jelenleg nem áll forrás a rekonstrukciós munkálatokra.

Cser Csaba egy kérést fogalmazott meg a szemétszállítással kapcsolatban. Kifejtette: a lakótelepen gondot okoz, hogy a bezsákolt zöldhulladékot nem viszi el a szolgáltató. Ha kukába teszik, akkor pedig az ürítésnél jelent gondot. Kérte, hogy egy-egy zsákot vigyenek el, hiszen máskor meg nincsenek tele a kukák. Hetényi-Holpert Mónika, a Parkom Nonprofit Kft. ügyvezetője válaszában elmondta, hogy egy-egy lakónak a kérését meg lehet oldani, de az egész településen nem tudják ezt a pluszmunkát vállalni.

Fotó: Szendi Péter

Savanyú István a szabálytalan autósokra hívta fel a figyelmet. 2005 óta probléma, hogy a telke hátsó részét nem tudják gépjárműforgalomra használni, mivel a sportpályára érkező autósok nemcsak a parkolásra kijelölt területet foglalják el, hanem a kerítés mellett is hosszan állnak az autók, akadályozva a helybeliek ki- és bejárását. Bár az önkormányzat tiltó táblát helyeztetett el, behajtási engedélyeket adott ki, de ezek, úgy tűnik, ellenőrzés nélkül semmit sem érnek.

Dr. Németh Sándor polgármester elmondta, hogy 54 engedélyt adtak ki, tehát jogosan ennyien vehetnék igénybe a területet. Ebben szerepel az összes ott lakó és dolgozó engedélye. Lőrincz Attila, a helyi rendőrőrs vezetője szerint aki engedély nélkül hajt be a területre, az a KRESZ szabályait szegi meg. Ígéretet tett arra, hogy a jövőben gyakrabban ellenőrzik a szabályok betartását.

Csóka József sok felvetéssel, kérdéssel érkezett. Egyebek között az öreg Répce zsilipjeinek a karbantartásáról érdeklődött. Jelezte, hogy Felsőbükön a KRESZ-táblák egy része kifakult a naptól, és nehezen látható. Megkérdezte, hogy miért kell öt ember a hivatal előtti zászló cseréjéhez. Kiifogásolta, hogy az idegenforgalmi adót 410 forintról felemelték 510 forintra. Továbbá kifejtette, hogy nem látja értelmét a vasút melletti járda felújításának, véleménye szerint az ugyanis jó minőségű.

Először dr. Tóth Ágnes jegyző reagált a felvetésekre. Elmondta, hogy a zsilipek ellenőrzése, karbantartása megtörtént, a KRESZ-táblák cseréjére vonatkozó javaslatot pedig figyelembe veszik.

Fotó: Szendi Péter

Dr. Németh Sándor polgármester Csóka József zászlófelvonással kapcsolatos hozzászólására reagált: a közmunkások reggel a zászlónál gyülekeztek, ez a magyarázata a létszámnak. Kifejtette: a kevesebb állami támogatás miatt volt kénytelen a testület az idegenforgalmi adót emelni, de így tett a többi város is.

A vasúti járdával kapcsolatos kritikára elmondta: készíttettek szakvéleményt, amelyből kiderült, a szerkezet nem jó. Tehát alapot is kell építeni.

Dr. Németh Sándor polgármester befejezésül megköszönte a résztvevők aktivitását, javaslatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!