Hírek

2016.05.23. 13:49

Pároknak? Olvasni? - Az 5+1 legvonzóbb tó Vas megyében

A nagyobb városok zöldövezetében lelhetünk rá a legjobb infrastruktúrájú és leggondozottabb vizekre. Kérdés, hogy mindenki erre vágyik-e; és aki nem, az talál-e ott egy csendes zugot, ahova félrevonulhat kedvenc könyvét olvasni. Mondjuk a Háború és békét Tolsztojtól.

Ölbei Lívia

Szombathelyi Csónakázótó

Amióta kevesebb a zöld, és több a beépített terület, megváltozott a tó atmoszférája? Kicsit kevésbé félelmetes egy esti sétához, hiszen a cserjék nappal csodás, sötétben ijesztő árnyait a több világítás jól kompenzálja. Cserébe viszont nem „bújhatnak el” a párok a szigeten, ami főként a kisgyermekes családok esti sétáját teszi felhőtlenebbé

Fotó: Unger Tamás

A szerelmespároknak pedig a dupla napozóágyak segíthetnek a csendes, pihenős relaxációban. A sziget és a két híd romantikussá teszi a tó körüli sétát, a kis csobogó pedig, amely összeköti a kisebb tavat a nagyobbal, elrévedő tekinteteket eredményez. Ami pedig az élővilágot illeti: a számos vízimadár közül a kedvencünk a két házi lúd, a pár a skanzenből látogat ki időnként. A türelmesebbek több mocsári teknőst is észrevehetnek!

Kőszegi Csónakázótó

Fotó: Unger Tamás

Egyik oldalán a Kálvária-domboldal, másikon a patak fut – feltehetően utóbbiból költöznek át az állóvízbe a folyami rákok. A

horgászok ennek nem örülnek túlságosan, de a part mentén a figyelmes szemlélő még csatázó rákokat is láthat. A tőkés récék nagyon kedvelik a tavat, de más vízimadarak csak ritkán megfigyelhetők itt. A környékén van zúgó is.

A csendes környezet az idősebbeket vonzza inkább, egy könnyed sétára: előny, hogy a tó nem túl nagy, körbejárása nem megerőltető, és sok a pad is.

A meseszép környezetben fekvő tóhoz viszonylag kevesen járnak, mert kiesik a városközpontból – de legalább nyugalmas.

Sárvári Csónakázótó

A kacskaringós parton szezonban tömérdek szentjánosbogár világít – ilyenkor olyan romantikát áraszt a hely, mint semmi más: ha óvatosan a tenyerébe fogja az ember, még ott is fényes marad a - nem túl szép - bogár potroha. A nagy, elit szállodákat a zöldövezeti résztől, a nagy fáktól alig lehet látni, nem zavaróak. Esőbeállók és egy helyütt furcsa szagú gyógyvíz is színesíti a túrát, amit a tó környékének bejárása jelent. Hosszú séta, ha minden partszakaszt, félszigetet megnézünk, de ezeket „levágva” rövidebben is megúszhatjuk a sétát. De nem érdemes. Multifunkcionális: rejtett zugokkal és nyüzsgős részekkel.

Vadása-tó

Fotó: Szendi Péter

Egyik oldala napfényes, igazi strandolós, a másik pedig beépített, erdős ösvény – szezonon kívül csendesebb, de a meleg idő beköszöntével zsúfolásig telik a hegyhátszentjakabi strand, egyébként főként kicsi gyermekekkel érkező családokkal.

Belépőjegyet kell váltani. (Kivéve, ha valaki ismeri a másik utat a strandhoz. Helybéliek szívesen megmutatják.) Ezen a tavon nem jellemző a madárvilág.

Azonban a Vadása-tó nem csupán egyetlen – a mindenki által ismert – tóból áll, hanem folytatódik még tovább. Dzsungel a környéke, aki nem kifejezetten erre készült, nem fogja tudni megnézni ott szinte természetes őrségi vízi vadvilágban gyönyörködhetünk. Illetve gyönyörködhetnénk...

Lukácsházi Abért-tó

Fotó: Unger Tamás

Ennyire változatos vadvilágot másutt még nem láttunk! A két – sétálgatók számára nem megközelíthető – sziget vonzza a vízimadarakat. Mégis, legtöbben csak megállnak a parkolóban, elmennek a szép fahídig és vissza kár, mert vannak olyan rejtett csodái a tónak, amelyeket így lehetetlen felfedezni.

Ott ível végig a patakparton egy tanösvény – igaz, néha magas a gaz, méteres a csalán, kidőlt fák törzsén kell átgyalogolni – amely igazi vadregényes kirándulást garantál a vállalkozó kedvűeknek.

Az ember nem is gondolná, hogy ilyen is van ott, amíg le nem tér a tórendszer kitaposott körútjáról. Árnyékos hely még alig van, napszúrásveszély áll fenn nyáron, a pad is kevés; viszont leülhetünk a fűbe, csak előtte nézzük meg, biztosan nem járt-e ott egy kutyus, barna nyomokat hagyva.

A fölöttünk elrepülő nagy szárnyfesztávolságú vízimadarak viszont kárpótolják az apró kellemetlenségeket. Csodaszép.

+1 Celldömölki horgásztó

Lassan itt az ideje, hogy a celldömölki Vulkán-fürdő szomszédságában található tavat is fölvegyük a legszebbek listájára. Mert bár a „téglagyári tó” már évtizedek óta horgásztóként is funkcionál (évről évre menetrend szerint működik a haltelepítés), vadregényes környezetében csak a legutóbbi néhány évben látta meg a városi önkormányzat a potenciális turisztikai vonzerőt.

Most viszont már padok várják itt a pihenni vágyókat, van rendezett sétaút. És a háttérben a Ság hegy látványa a tó partjáról is lenyűgöző. A (bánya)tó kialakulása egyébként a 20. század elejére tehető. Átlagos mélysége 1,8-2 méter, de néhol állítólag 7-9 méter mély kutakat is találunk benne. A kutakból feltörő víz táplálja a tavat egész évben. Egy kellemes sétát megér!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!