Hírek

2016.08.22. 18:43

Pataknak tűnik a velemi utca, ami nem is létezik

Velem - Velem egyik utcájában nehéz a közlekedés a kátyúk miatt. Hivatalosan azonban azon a helyen nincs is utca.

Turbók Attila

Csapadékos időben akár pataknak is tűnhet a velemi Gesztenyés utca, amelynek javítását már többször szorgalmazták a helyi lakók. Az önkormányzat szerint azonban jelenleg nem költhetnek a javításra, mert - bár szerepel a nyomvonal a település rendezési tervében - hivatalosan még csak papíron van meg az emlegetett útszakasz. A faluban már kimérték az új utca helyét, ami természetesen megegyezik a jelenlegi nyomvonallal, ám a bürokrácia és az érdekek útvesztőjében egyelőre elveszni látszik a megoldás és a hegyre vezető út is. A Gesztenyés utca lakói számos esetben jelezték a helyi önkormányzat felé gondjukat, bajukat, a polgármester ígéretet is tett a helyzet orvoslására, de a hivatalok, a papírok és a képviselő-testület - úgy tűnik - nagyobb hatalommal bír a köz érdekeinél. Az említett utca Velem egyik legszebb részére, egyebek között egy emlékhelyre is vezet.

Fotó: Szendi Péter

A Kőszegi-hegység egyik ékköveként számon tartott Velem csak „nagyságában kicsi”, a településen számos látnivaló és nevezetesség várja a turistákat. - Éppen ezért annyira fájó a mellékutak áldatlan állapota - panaszkodott Rossgattererné Szemes Erzsébet, aki vendégházat is üzemeltet a faluban. A Gesztenyés utcában nem megoldott a csapadékvíz elvezetése, és a hegyről lezúduló víz patakká változtatja az utcát minden esőzéskor. - Idén különösen bőségesen úsztunk az árban, csónakkal tán egyszerűbb lett volna néha közlekedni. A víz tengelytörő mélyedéseket, összefüggő óriástócsákat alkot, lehetetlen a házak normális megközelítése. Szomorú, hogy míg korábban némi „tűzoltó” megoldást kaptunk az önkormányzattól, mára már ígéretek sincsenek, még a kátyúzás is elmaradt - jelentette ki a Gesztenyés utcai lakó. A lehetetlen állapot állandósult, a türelem elfogyott. - Már önerős megoldások is szóba kerültek, ezidáig azonban ezeket sem támogatta a helyi önkormányzat - jelentette ki Rossgattererné Szemes Erzsébet. Hozzátette: bízik benne, hogy az utcanevek kiírása, a házszámozás, a közvilágítás és a hóeltakarítás is megoldódik egyszer a Gesztenyés utcában.

Az önkéntes utcajavítókat nem a jó szándék hiánya tartja vissza a helyi önkormányzat részéről sem.

- A Gesztenyés utca több évtizedes problémájának megoldása érdekében az érintett szakaszon a nyomvonal szükséges korrekcióját az új rendezési tervünk elkészítésénél, 2015-ben már figyelembe vettük - jelentette ki lapunk megkeresésére Szél Józsefné polgármester. Az útvonalkorrekcióval érintett új nyomvonal tíz telket érint. - A tulajdonosokkal a földrészletek átvételéről vagy megvásárlásáról meg kell állapodni, a nyomvonalat földmérővel kitűzetni - mondta a polgármester. Ezek után a telekcsoportot újraosztják, majd a hatóságok engedélyével jegyzik a korrigált útszakaszt. Ez a folyamat legalább három hónapot vesz igénybe. Ezt követően lehet útjavítást végezni, hiszen magánterületet sem az önkormányzat, sem más nem kavicsozhat fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!