Hírek

2015.11.30. 19:31

Példaértékű összefogás az Őrségben - Lesz játszóterük a pankaszi óvodásoknak

Pankasz - Már tudom, mit jelent a közösség szó: erő, közös akarat és mindenekelőtt szeretet. Összefogtak Pankasz, Kisrákos és Viszák közös óvodájáért a szülők. És nem csak ez a csoda az őrségi oviban.

Bakos Ágnes

- Ha két kéz összeér, mindegy fekete vagy fehér, szeressük egymást! - ezt énekelték a gyerekek a hétfő délutáni alvás után, közösen Varga Lívia óvodavezetővel. Kell ennél több? Talán egy kicsi: kell még a hangulat, gyertya a kör közepén és mosolygó arcok. Mintegy ötven éve működik óvoda a pankaszi családi házban. Tényleg családias a légkör, nincs intézmény-hangulat. Azt hiszem, ilyen ovikat képzelnek el azok, akik családi napköziket alakítanak kisebb és nagyobb városokban. Apróság, de sokat elmond: gyurma nincs az oviban, hanem az őrségi fazekasok adnak agyagot, azzal, abból alkotnak a gyerekek. Sünik születtek például, tökmagtüskékkel. Meg fák: agyagtörzzsel, igazi levelekkel. Van terményszekrény: a szülők küldik a rizst, bogyókat, kukoricát, mákot, diót. A gondosan eltett terményekből fantasztikus képek születnek; és ez csak egy a rengeteg élmény közül. Mert élmény minden nap az oviban. - Három év alatt, amíg ide járnak a gyerekek, bejárjuk az egész Őrséget. Megismerik a szomszédos falvakat, a nevezetességeket, az Őrség híres szülötteit - sorolta Varga Lívia.

A mondókában, dalban is emlegetett „fekete és fehér kéz" elve működik, együtt működik a pankaszi óvodában. Mert itt nincs különbség szülő és szülő, gyerek és gyerek között. Ez a legfontosabb. Soha nem volt konfliktus a roma és nem roma gyerekek és szülők között; ismételte meg Varga Lívia. - Segítség kell, türelem, sok munka és szeretet - sorolta.

A fenntartó önkormányzatok a lehetőségük szerint megadnak minden támogatást az óvoda működtetéséhez - emelte ki az óvodavezető.

Közben a szülők is mindent megtesznek. Csak egy példa: hétfőn délután az egyik apróság apukája és nagypapája járt az oviudvaron. Kivágták a veszélyes, korhadt fákat. Nem előzte meg papírmunka, szervezkedés, udvariassági körök. Erre volt szükség.

A parkosított udvar egy másik nagypapa munkája volt. És még lehetne sorolni. A tanulság mindig ugyanaz: közösségben élnek a helyiek. Igyekeznek előteremteni azt, amire szükség van.

Most például játszótérre. Voltak persze játszóelemek az ovi hatalmas és gyönyörű udvarán, de azokat hiába készítették fafaragók, nem voltak szabványosak. - Nagyon segítőkészek voltak, akik felülvizsgálták a játékokat. Próbáltuk igazítani, lekerekíteni az elemeket, de sajnos nem működött. El kellett bontani az egész játszóteret - mondta az óvodavezető. A viszáki szülők kezdeményezték, hogy gyűjtést szerveznek - vette át a szót Mihály Zsolt viszáki apuka. A viszáki művelődési házban tartanak szombaton, december 5-én jótékonysági bált. Persze akkor is a gyerekek lesznek a legfontosabbak: aznap jön majd a Mikulás! Lesz több tombola és a népszerű zalai „slágerzenész", Éder Gábor zenél.

-  Ingyen elvállalta a fellépést, amikor megtudta, hogy gyerekeknek gyűjtünk, hogy jótékony célt szolgál a bál - mondta Mihály Zsolt.

- Erdőn-mezőn bolyongunk, sokat vagyunk a szabadban, de nagy szükség lenne a játszótérre, a faluban sincs - mondta az óvodavezető.

Ennyi energiát, szeretetet látva biztosak lehetünk abban, hogy lesz EU-szabványos játszótere Pankasz, Kisrákos, Viszák óvodájának. De ami nem csak lesz, hanem van is: közösség a falvakban, az ovi körül. És ez a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!