Hírek

2017.01.18. 08:25

Pizzával kínálták a magyar rendőrök az osztrák határon rekedt menekülteket

Nyolc menekült rekedt az osztrák és a magyar határőrök között a hétvégén a senki földjén Rábafüzesnél a hétvégén. A magyar rendőrök a saját pizzájukat kínálták fel a csoport tagjainak.

Mint hétfőn írtuk: Abszurd jelenetnek nevezi az ausztriai újság a vasárnapi esetet és videót is közzétettek róla. Három tucat katona és rendőr állt a határ osztrák oldalán, mint egy kerítés. Néhány egyenruhás és rendőrautók a magyar oldalon – közöttük pedig nyolc menekült egy "kupacban".

Szírek és irakiak voltak, a jennersdorfi állomáson fogták el őket az osztrákok és vissza akarták küldeni Magyarországra. A menekültek nem akartak Vas megyébe jönni, és természetesen a magyar határőrök sem akarták beengedni őket.

Így rekedtek a határon, vasi szakaszon - tényleg abszurd módon rengeteg egyenruhás között.

Az osztrák lap beszámolója szerint a magyar egyenruhások végül beengedték őket Magyarország területére, de azt mondták nekik „próbáljanak meg később, de az erdőn keresztül” Ausztriába menni.

Az ORFK nyilatkozott az Indexnek az esetről, szerintük „az Ausztriába illegálisan érkezett embereket a két ország között megkötött visszafogadási egyezmény keretében kellett volna felajánlani, és a magyar hatóságok pozitív döntése esetén visszaküldeni Magyarországra. Ez azonban nem így történt, a magyar hatóságok ezért nem engedték be a csoportot.”

Az ORFK hozzátette, a migránsok nem a magyar hatóságok intézkedése alatt álltak, így őket ellátási kötelezettség nem terhelte", de a magyar rendőrök a saját maguk számára vásárolt pizzából megkínálták a migránsokat, akik abból nem kértek. Viszont a magyar rendőrök ezután "közreműködtek abban, hogy a migránsok saját pénzükön pizzát és üdítőt tudjanak vásárolni"

Az iraki és szíriai menekülteket aznap délután Szentgotthárdon fogták el, mert azok tiltott határátlépést követtek el, és emiatt eljárás indult ellenük. A csoport tagjai a körmendi rendőrkapitányságon menedékkérelmet terjesztettek elő. Amint lezárul a rendőrségi eljárás, a menekülteket átadják a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak – olvasható a portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!