Hírek

2016.03.03. 19:12

Pokoli torony Szombathelyen - A 14 emeletesben gyakorlatoztak a tűzoltók

Szombathely - A 14 emeletes épületben szervezett gyakorlatot a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csütörtökön.

Tűz esetén a lépcsőházban és a menekülési út vonalában hagyott bútorok, berendezési tárgyak akadályozzák a bajbajutottak mentését - ez is kiderült a gyakorlaton.

A látványos szimulációban a Borostyánkő Mentőcsoport tagjai és közösségi szolgálatot teljesítő diákok is részt vettek. A forgatókönyv szerint tűz ütött ki egy 12. emeleti lakásban, füsttel telítődött a folyosó. A tűzoltók kimenekítették az otthonaikban rekedt lakókat,  ám eközben két társuk is  megsérült:  a ruhájukra erősített készülék sípoló hangja jelezte, hogy a tűzoltó nem mozdul. Vezetőkötél segítségével indultak a kimentésükre.

Sűrű füstben a tűzoltók semmit sem látnak - a gyakorlaton papírlapot tettek a sisakjukba, hogy élethű helyzetet teremtsenek. A szimuláció idejére a folyosón virágtartót, berendezési tárgyakat helyeztek el, hogy felhívják a figyelmet a balesetveszélyre.

- Az országos tűzvédelmi szabályzat szigorú előírásokat tartalmaz a bútorok, virágtartók, kerékpárok tárolásával és a folyosók, lépcsőházak használatával kapcsolatban. Elenyészőek ezek a hiányosságok, de mivel a megelőzés a cél, ezért is kívánjuk ezt hangsúlyozni a gyakorlaton - mondta el Lakatár Gábor tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa.

A mentés során a tűzoltók magukkal sodortak egy újságokkal teli dobozt, és ahogy tapogatóztak, nekiütköztek a gyakorlat kellékeként kihelyezett tárgyaknak. A tapasztalatok szerint nincs nagy gond, a lakók legtöbbször betartják a szabályokat. - Évek óta próbáljuk a lakókat rábírni, hogy a folyosókra ne rakjanak ki semmit, mert balesetveszélyes, ha tűz keletkezne. Nekem is visszaigazolás, hogy a tulajdonosok jó magatartást tanúsítanak, mert ahogy itt körülnéznek, lehet látni, hogy gyakorlatilag semmi sincs a lépcsőházban. A házban 83 lakás található, egy falura való ember lakik itt. Füstmentes lépcsőház is van, ahol tűz esetén menekülni lehet. A közgyűléseken is elmondjuk, hogy ez a magas épület több veszéllyel fenyeget, mint egy földszintes vagy négyemeletes. Örülünk, hogy a katasztrófavédők itt szervezték meg a gyakorlatot - magyarázta dr. Beliznay Pálné, a Petőfi utca 41-es számú társasházat is kezelő Bem Lakásszövetkezet elnöke, aki megtekintette a gyakorlatot.

A bajbajutottakat a füstmentes lépcsőházon keresztül menekítették ki az utcára. Nehezítette a mentést, hogy valaki a tiltó felirat ellenére a létrához láncolta a robogóját, ami akadályozta a mentést. Végül a képzeletbeli tüzet is sikeresen eloltották, pedig a gépjárműfecskendők felvonulási területét egy szabálytalanul parkoló autó foglalta el, amit nem a szervezők állítottak oda...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!