Hírek

2016.06.23. 10:57

Polgármesterek parlamentje - Mi lenne, ha városvezetők vennék kézbe az irányítást?

Benjamin Barber politológus úgy látja, hogy a szuverén nemzetállamok vezetői nem elég hatékonyak a határokon átívelő, világméretű problémák megoldásában. Irányítsanak inkább a városi polgármesterek!

Ölbei Lívia

A cél érdekében létrehozta a Polgármesterek Globális Parlamentjét (The Global Parliament of Mayors). Abból a tapasztalatból indult ki, hogy a demokrácia válságban van, miközben a kihívások, a megoldandó globális problémák óriásiak (terrorizmus, klímaváltozás stb.), a kölcsönös egymásrautaltság és kiszolgáltatottság nyilvánvaló, a nemzetállami alapon szerveződő együttműködés viszont alig-alig vezet eredményre. A demokrácia válságának - és alapvető ellentmondásának - tapasztalata mellett azonban rendelkezésére állt egy másik tapasztalat is: nevezetesen az, hogy a helyben működő, többnyire pontos helyismerettel rendelkező, egészen konkrét problémákkal szembesülő polgármesterek jóval hatékonyabban birkóznak meg feladataikkal. Ráadásul a város a kultúra és a civilizáció bölcsője, amely először kínálta föl (konkrét és átvitt értelemben) azt a közösségi teret, ahol a városlakók megvitathatták a világ dolgait. Közbevetőleg: eredete, forrása szerint pontosan ez az idea mozgatja Jordán Tamást, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatóját, amikor azt állítja, hogy a színház jóval több előadások összességénél: „agora, fórum, találkozóhely”. És ebben az „agora-szellemben” működteti sikerrel a WSSz-t.

Fotó: Szendi Péter

Benjamin Barber, a City University of New York szenior kutatója, több világvilágváros - például New York - polgármesteri tanácsadója most a kőszegi FTI Nemzetközi Nyári Egyetemének vendége volt. Az idén a nyári egyetem teljes programja a paradigmaváltás szükségességére, sőt kényszerére alapoz: a kiinduló állítás szerint Európának - a világnak - nincs jövője, ha nem találja meg időben a rossz beidegződéseket kiküszöbölő, fölülíró új válaszokat, alternatívákat. A Barber professzor által létrehozott Polgármesterek Globális Parlamentje egy lehetséges válasz. És bár a fölhozott példákban többnyire világvárosokról van szó (lélekszámukat tekintve önmagukban magyarországi, vagy annál nagyobb konglomerációkról, „hálózatokról”), Miszlivetz Ferencnek, az FTI főigazgatójának nem titkolt célja Magyarországon is mind ismertebbé tenni a Barber professzor által kezdeményezett új hálózatosodás gondolatát. A nagy múltú, több kultúrájú patinás kisvárosban, Kőszegen létrehozott intézet - amely maga is nemzetközi hálózati szellemben működik - egyrészt tanulmányt rendelt az előadással érkező Barber professzortól a témában, másrészt a nyári egyetemre meghívást kaptak olyan előadók a - nevezzük így - pannon térségből, akiknek városvezetői tapasztalataik is vannak. (Porga Gyula Veszprémből például a Pannon Városok Szövetsége bemutatására kapott fölkérést.)

Benjamin Barber a GPM kezdeményezés egyértelmű sikerének tartja, hogy ma már nem kell magyarázni, nem kell azon igyekezni, hogy megnyerjék a polgármestereket az ügynek: maguk jelentkeznek és örömmel csatlakoznak a globális parlamenthez. Annak pedig kifejezetten örül Barber professzor, hogy több nagyváros után most már Rómának is női polgármestere van. Biztos abban, hogy jobb volna a világ, ha a nőknek globálisan nagyobb szerep jutna benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!