Hírek

2016.07.30. 17:08

Polgárőrnap Viszákon – A hőség sem riasztotta el a formaruhásokat

Viszák – Sport- és sportos versenyeken mérték össze erejüket (és hőségtűrő képességüket) Vas megye polgárőrei. S persze volt étel és ital is bőséggel. Kitüntetéseket adtak át és köszöntések is szóltak a polgárőrökről, a polgárőröknek.

Bakos Ágnes

ÜNNEP

– Hadd halljam, ki a legjobb? – A házigazda viszáki polgárőrökhöz szólt a kérdés a rendezvénysátor mellett, ahol az elnyert trófeának és érmeknek örültek a tagok. Avas József polgármester büszkén gratulált és azonnal vitte fotózni a helyi erőket. Köszöntőjében pedig sok türelmet kívánt Vas megye minden formaruhásának.

– A jelentős javulást mutató Vas megyei bűnügyi statisztikában kiemelt szerepe van a polgárőr egyesületeknek – emelte ki a polgárőrnapi köszöntőjében Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. Egyre több a polgárőr szervezet: Vas megyében most hetven működik együtt a rendőrséggel – hangsúlyozta az alelnök. – A közbiztonságért sokaknak sokat kell tenni, tévedés, hogy az csak a rendőrség feladata – húzta alá Marton Ferenc. Kellenek a rendőrségnek partnerek, és ezek között a legfontosabb a polgárőség. Ahogy Marton Ferenc fogalmazott: egyre többekben tudatosul, hogy ne csak elvárásai legyenek a lakosságnak a közbiztonság érdekében, hanem tehetnek is érte. A kistelepülések mellett a városokban is egyre fontosabb a munkájuk, és nagy szerepük volt abban, hogy tavaly 23 Vas megyei településen egyáltalán nem történt bűneset – emlékeztetett az alelnök.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A rendőrség és a polgárőrség közötti stratégiai partnerségről beszélt a polgárőrnap protokoll programján Erhardt László ezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági rendőrfőkapitány-helyettese. Azt mondta, rendkívül fontos az együttműködés, amit a jövőben szeretnének még szorosabbra fűzni és javítani. Ugyanezt hangsúlyozta Cseh István, az Országos Polgárős Szövetség Fegyelmi Bizottsága vezetője, aki az elnök, dr. Túrós András megbízásából mondott köszöntőt Viszákon. Kiemelte a családtagok támogatását, amely nélkülözhetetlen a polgárőségben végzett munkához. Utalt a polgárőrség berkein belül, hűtlen kezelés miatt kialakult problémákra, amint fogalmazott: meg kell tisztulnia a polgárőrségnek a vadhajtásoktól. – Sikertörténet a polgárőrség – ezt mondta Bedi Ákos, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, aki hangsúlyozta, hogy idén 25 éves a polgárőrség intézménye. Az utánpótlás-nevelést is kiemelte, azt, hogy óvodákban és iskolákban is jelen legyenek a polgárőrök. Említette, hogy Vas megyében most 1800 polgárőr dolgozik, sok partnerszervezet támogatásával a vasúttársaságtól a biztosító társaságokig.

 

ÉRDEMEK, ELISMERÉSEK

Az ünnepségen átadták a Polgárőr Érdemkereszteket. Az elismerés arany fokozatát kapta Gecse József, a szombathelyi Százhold Polgárőr Egyesület elnöke; Joó László, az Egervölgyi Polgárőr Egyesület tagja, valamint ifj. Perl János, Táplánszentkereszt polgármestere. A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát vehette át Simon Zsolt, a Viszáki Polgárőr Egyesület elnöke, valamint Kollárits Ferenc, a szombathelyi Claudius Polgárőr Egyesület tagja. A Bronz fokozatot kapta Takó Tiborné, a Hosszúperesztegi Polgárőr Egyesület elnöke; Nagy Antal, az Alsóújlaki Polgárőr Egyesület tagja, valamint Vörös Kálmán, a Magyarszombatfai Polgárőr Egyesület tagja.

Sok-sok tapssal (olykor ovációval) köszöntötték a kitüntetetteket az ünneplők, akik közül sokan fáradtan ültek a finom falatok és hűsítő italok mellé, hiszen kimerítő sportversenyek izzadtak egész délelőtt. A kánikulában való helytállásért még a kitartó focibírókat is külön megajándékozták a szervezők! Mert ilyen csapat, ilyen szervezet a polgárőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!