Hírek

2017.05.19. 16:18

Tánc fekete-fehérben - Érettségiző diáktársaiknak drukkoltak az idei rekordkísérlettel Szombathelyen

Összesen majdnem háromszáz diák gyűlt össze esernyőkkel a ragyogó napsütésben pénteken délben a Fő téren.

Bakos Ágnes

Hagyomány a táncuk az Európai Quadrille Táncfesztivál keretében.

- Előző nap mentünk a sportházba, ott próbáltunk, az esernyőt meg ma kaptuk meg a főpróbán - foglalta össze a Horváth Boldizsár szakközépiskola kilencedikese, Vidos Karolt. A lányoknak fehér felsőben, a fiúknak fekete pólóban kellett jönniük. Az esernyők egységesen fehérek voltak, „Quadrille" vagy „Szombathely a segítés városa" felirattal.

Fotó: Szendi Péter

Rimányi Judit táncpedagógus tanította be idén is a francia négyes lépéseit a diákoknak. A fiatalok közül sokan még csak az első lépéseiket tették, amikor Szombathely csatlakozott az eredetileg szlovén, maribori kezdeményezéshez, a Quadrille Táncfesztiválhoz - emlékeztetett köszöntőjében Koczka Tibor alpolgármester.

Az idei volt a 13. év, hogy a nemzetközi táncos rekordkísérletben egyedüli magyarországi városként részt vett Szombathely. Úgy fogalmazott, hogy a tánc közben a lányokból hölgyek, a fiúkból férfiak lesznek. Szombathely 11 középiskolájából érkeztek idén diákok, és a Paragvári Utcai Általános Iskola tanulói is táncra perdültek.

Egy klasszikust, az eredetileg 1987-ben (a hazai mozikban 1989-ben) bemutatott Dirty Dancing című filmet idézte Koczka Tibor biztatásul a színpadról: „Tánc közben az lehetsz, ami csak lenni akarsz abban a pillanatban".

Sípszóra indult idén is a tánc, pontban délben, aztán kétszer is megmutatták a francia négyest a diákok, hiszen előbb a városháza emeletéről, aztán a táncosok közül készült hivatalos videófelvétel a produkcióról.

Papíron is dokumentálták a csaknem háromszáz diák táncát: aláírásukkal igazolták a részvételüket a fiatalok. A „bizonyítékokat" elküldik a nemzetközi koordinátoroknak, aztán június elejére várják az eredményt, hogy megdőlt-e idén a Guinness-rekord a legnagyobb, egy időben előadott szinkrontánc kategóriában. Idén is Johann Strauss A denevér című operettjének zenéje szólt - viszont újdonságként nyitott esernyőkkel vonultak keresztül a Fő téren a táncosok. A Savaria téren gyűltek össze, sorokba rendeződtek, majd egy guruló zongora vezette őket a Szentháromság szobor elé, Mr. Piano, vagyis Vágó János zenélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!