Hírek

2016.06.06. 09:21

Rákban van a legnagyobb esélyünk meghalni – ezért kötnek szövetséget az egészségügyi szövetségek

Egészségügyi szakemberek jelenlétében kötött megállapodást a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Független Szakszervezete és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Azt mondják, már az változást hozhat, ha csak beszélnek a sztrájkról.

Cseszkó Tamás

Az egyik belvárosi kávézó emeleti különtermében szervezett egészségügyi fórumot a V mint Vas egyesület. Varga Tamás, korábbi önkormányzati képviselő, az egyesület elnöke elmondta, az internetadó elleni tüntetés idején a közösségi portálon találkoztak a tagok először egymással.

- Aktív szerepet szeretnénk vállalni Vas megyében, és hallatjuk a hangunkat minden olyan témában, ami érdekli az embereket - fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy most az egészségügyre fókuszálnak. Dr. Kiss Béla mellkassebész főorvos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Független Szakszervezetének alelnöke a fórum elején szervezett sajtótájékoztatón elmondta, ők kezdeményezték a kapcsolatfelvételt a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetével. - Dr. Dénes Tamást, a szakszervezet elnökét megismerve jutottunk arra a következtetésere, hogy az ő céljai tiszták, az általa megfogalmazottak követendők  -húzta alá a főorvos, hozzátéve, hogy a megállapodás alapja lehet egy országos érdekképviseletnek, ahol az érdek-képviseleti csoportok összefognak, megszűnik a hálapénz és eltűnnek az orvosbárók.

Fotó: Cseszkó Tamás

Dr. Dénes Tamás a betegbiztonság fontosságát emelete ki. Szavai szerint megdöbbentő, hogy a statisztikai adatok szerint a magyar embereknek van a legnagyobb esélyük rákos megbetegedésben meghalni, és állítsa szerint háromszor annyi lábat vágnak le, mint Nyugat-Európában. - A társadalom dönti el, hogy merre megyünk tovább, az emberek akaratát politikai akarattá kell nyilvánítani -húzta alá a szakszervezetői vezető, hozzátéve, hogy itt az ideje beszélni az ágazatban dolgozók tisztességes bérezéséről is.

Dr. Takáts Lajos főorvos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház független szakszervezetének elnöke arra kérte a politikai pártokat, hogy ne csatlakozzanak a mozgalmukhoz. - Szigorúan politikamentes a mi munkánk, szeretnénk, ha nem állnának be közénk, hiszen az összes ma létező pártnak komoly felelőssége, hogy idáig jutottunk - húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!