Hírek

2016.09.02. 14:35

Rámozdultak a sportra - ilyen volt Szombathelyen a Nagy Sportágválasztó

Szombathely - Több mint 40 sportágból válogathatott az a több mint kétezer gyerek, aki a szombathelyi Nagy Sportágválasztóra látogatott.

Turbók Attila

- Mi leszel, ha nagy leszel?
- Sportoló.....
- De hát milyen sportoló?
- Hát mindensportoló - jelentette ki nagyon határozottan lapunknak az ötéves, szombathelyi Egyed Boldizsár. A karakán fiatalember több mint kétezer „sorstársával" egyetemben a Nagy Sportágválasztó nevű rendezvényen válogatott a több mint negyven sportágból. A gyerekek hol nagyon komolyan, hol nagyon „nem komolyan" gyűjtögették a pontokat a különböző helyszíneken.

- Ti csak ne nyugtalankodjatok, tudom én, mennyi az idő, és különben is...- jegyezte meg „barinőinek" a hétéves szombathelyi Miri. A cserfes kislány elmesélte, szabadidejében lovagol és röplabdázik, de a barinők sem maradnak ki a „szórásból", csak ahogy megjegyezte: ők nem akarnak mindig lovasost játszani. - A mamám is vívott, most én is szeretném kipróbálni a vívást - tette hozzá a szőke kislány.

Két napon keresztül a szombathelyi egyetemi sportcsarnok ad otthont a Nagy Sportágválasztónak, ahol jobbára az iskolásokra, óvodásokra számítanak a szervezők, ám a szombati napot a családoknak szánják. A szülőket, nagyszülőket a gyermekek már pénteken is sűrűn emlegették, igaz, csak a sportoló világsztárok után.

A már emlegetett háromfős csivitelő lánycsapat egy másik tagja, a szintén hétéves Petra ezzel kapcsolatban a Vas Népének megjegyezte: ő maga gimnasztikázik, ám erre szülői példát nem lát otthon. - Lovagoltam valamikor, mert olyan jó nagy a ló, de inkább a csajok hatására - jegyezte meg a trió harmadik, legkomolyabb tagja, Kinga. Ő maga később szakács szeretne lenni, míg barátnői lóversenyzőnek és énekesnőnek mennének inkább.

- Megszállottan hisszük, hogy a sportot a leghatékonyabban a gyakorlatban lehet közel hozni az emberekhez - áll a Nagy Sportágválasztó közleményében. A közelítés Szombathelyen is sikerült, a tízéves Durázi Levente csuromvizesen állt a lap fényképezőgépe elé. - Öt éve kosarazom, de kipróbáltam a birkózást, láttam az olimpián, talán ezért is érdekel. Jut eszembe, egyszer sikerült itt is győznöm, aminek most nagyon örülök - mondta két hosszú pihegés közt a kisfiú.

A „mindensportolónak" készülő Egyed Boldizsár azért elmondta, mindkét szülője sportol otthon, ahol ő is nyomja a fekvőtámaszokat.

- Igen jó győzni - jegyezte meg némileg felnőttesen az ötéves fiú. Egy másik helyszínen az olimpián is magyar sikereket hozó vívást gyakoroltatja Bende Bence szombathelyi Európa-bajnok vívó. Két ifjú emberke izzad a plasztron alatt ottjártunkkor, Szakály Kevin és Márkus Ádám azonban - alig kapva levegőt - határozottan kijelentette, a sport az náluk a focival egyenlő. - Neymar, Messi, Dzsudzsák, Gera és Király - sorolják is azonnal a példaképeket és természetesen a magyar válogatott, akik szerintük Európa legjobbjai.

Az egyetemi csarnok udvarán a labdarúgásé, a kosárlabdáé és a hokié a főszerep, utóbbit a rekkenő hőségben éppen görkorcsolyában űzik az érdeklődők. Az „amatőröket" a tízéves Simon Máté segíti, aki védőmezbe öltözve terelgeti a golyót a hoki kapu előtt. - Emellett még teniszezem is, meséli a dozmati kisfiú, majd nevetve hozzáteszi, azért a jég jobb, még ha csúszik is. Máté nagyon komolyan veszi a sportot és az életet, egyelőre Gretzki a nagy példa, de „nincs elszállva", érdeklik az állatok, a természet. - Szeretek nyerni, ami jó érzés is - jegyezte meg a dozmati kisfiú a Vas Népének.

Több mint 40 sportág, sportkiválóságok és sok-sok élmény. Röviden így jellemezhető a Nagy Sportágválasztó, amelyet idén már hetedik alkalommal rendeztek meg Szombathelyen. A látogatottságra nem lehetett panasza a rendezőknek, a pénteki megnyitón 2300-ra tippelték a látogatók létszámát. A 2007-ben indult, azóta országossá vált kezdeményezés célja nem változott: minél több gyereket mozgásra, sportolásra ösztönözni. A kétnapos rendezvényen, pénteken az iskolák és óvodák, szombaton a családok látogatására számítanak. Labdarúgás, futsal, kosárlabda, vízilabda, vívás, kézilabda, csak néhány a sportági kínálatból. Az elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló rendezvényen a gyerekek kipróbálhatnak mindent, amihez kedvet vagy tehetséget éreznek, az egyesületek vezetőinek, sportolóinak és edzőinek szakirányú útmutatása mellett. A pénteki napon Németh Márió, a Szombathelyi Swietelsky Haladás labdarúgója, Ligeti Dániel, a HSVE birkózója, olimpikon és több szombathelyi, élvonalbeli sportoló is ellátogatott a gyermekekhez.

A NOB idén kiemelten támogatja a programsorozatot, ennek köszönhetően látogatott el a rendezvény szombathelyi helyszínére Fábián László, a NOB sportigazgatója, aki az olimpiai csapat vezetője volt Rióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!