Hírek

2015.09.03. 15:09

Rázárták a vonatajtókat a menekültekre Bicskén - olvasónk tapasztalatai a Budapest - Szombathely járatról

Budapest, Szombathely – A főváros és a vasi megyeszékhely között rendszeresen ingázó olvasónk szerdán este az interneten megvásárolta a másnap délelőtti IC-re szóló vonatjegyet; úgy, ahogy máskor is szokta. Végül több órás késéssel érkezett meg Szombathelyre.

Ölbei Lívia

Csütörtökön eleve Kelenföldön várta a Keleti pályaudvarról induló InterCity-t, amely azonban nem érkezett meg a szokott időben. Az elektronikus kijelző még arról tudósított, hogy a vonat menetrend szerint indul a Keletiből, de a peronon már nem volt semmiféle jelzés. Tanácstalan várakozás következett: hivatalos információval senki nem szolgált, a forgalmi iroda is zárva volt. Az utasok között kezdett terjedni a hír, hogy a Keletiben migránsok szálltak föl a 10.10-es IC-re, amely így nem indul el. A menetrend szerinti időponthoz képest egy óra késéssel az IC mégis befutott Kelenföldre: tele menekültekkel. A Kelenföldön várakozó utasokat a legelső kocsiba irányították a MÁV munkatársai. Aztán Bicskén „se szó, se beszéd” megállt a szerelvény, a peronon rendőrök várakoztak, a magyar utasokat leszállították, a menekültekre rázárták az ajtót. Olvasónk egy időközben Bicskére befutó, Szombathelyre tartó gyorsra szállt át, és négy óra körül megérkezett Szombathelyre. Úgy látja, a legnagyobb gond a tanácstalanság és az általános információhiány. A menekültek már-már meglepő nyugalommal várják sorsuk alakulását. Előfordult, hogy egy afgán férfi igyekezett készségesen megmutatni egy hiába próbálkozó magyar utasnak, hogyan nyithatja ki a vonatablakot. Az udvarias segítségnyújtásra azonban odamordulás volt a válasz.

Kapcsolódó cikkünk:

„Bicskén a vonatot feloszlatták” - Több mint egy órás késés a Szombathelyi IC-n hatósági ellenőrzés miatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!