Hírek

2017.02.08. 09:31

Reformáció 500: a Kőszegi Polgári Kaszinó is megemlékezik a jubileumról

Kőszeg - Tavaly tartottuk civil szervezetünk tisztújító programját, így ennek az évnek a már megszokott vezetéssel és tagsággal vágunk neki.

Turbók Attila

A helyi fiatalság azonban nagyon hiányzik a Kőszegi Polgári Kaszinóból – mondta Németh János elnök. Hozzátette: programjaikban az idén hangsúlyos szerepet kap a reformáció 500 éves jubileuma, első előadásuk pedig az éghajlatváltozással foglalkozik.

- Mindkettő igazán aktuális, kezdve a Magyarországon is legnépszerűbb témák egyikével, az időjárással. Ez azért is könnyű, mert ehhez mindenki ért – jegyezte meg nevetve az elnök. Pék Tibor a klímaváltozásról tart előadást Kőszegen. A téma mindenkit érint és foglalkoztat, hiszen éppen most keveredünk ki az utóbbi évek leghidegebb teléből.

Fotó: Turbók Attila

A Kőszegi Polgári Kaszinó az idén kiemelten foglalkozik a reformáció 500 éves jubileumával. – Az európai politika változása, a művészet, a társadalom mind megérezték Luther hatását, egy polgári értékrenddel bíró szervezet pedig nem hagyhatja figyelmen kívül a történelem egyik legnagyobb hatású időszakát – fogalmazott Németh János. Ennek kapcsán például szentföldi ásatásokról is rendeznek előadást az alpokaljai kisvárosban, de az érdeklődők sok érdekes információt kaphatnak a magyarországi templomokról szóló rendezvényükön is.

- A hazai egyháztörténet, a kultúrtörténet és a régészet szintén szerepel az idei terveink között – jegyezte meg a polgári kaszinó elnöke. Hozzátette: a kaszinó az idei kirándulását is az éves tematikába illeszti, 2017-ben Visegrádra és Esztergomra látogatnak. – Ezeken a  történelmi helyeken bizonyítható, hogy Magyarország a XIII. – XV. században Európa egyik legfejlettebb és kultúrájában is kiemelkedő állama volt. Ennek további megismerése egy polgári társaság kötelességei közé tartozik – mondta Németh János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!