Hírek

2017.08.22. 17:45

Református összefogás- templomjavításra költik a perselypénzt

Országosan összefogtak a reformátusok: az augusztus 10-i hatalmas vihar okozta őrségi károk felszámolására hirdettek adománygyűjtést.

Bakos Ágnes

Megrepedt

- A templomtorony süvegét megemelte a szélvihar, a pillérekben súlyos károk keletkeztek - mutatta a kercaszomori református templomot Ozsváth Imre, a Kercaszomori Református Társegyházközség lelkipásztora.
- A délkeleti pillérnél megrepedt, erre terhelődött a súly - mutatta. A mérnökök, akik a felújításkor irányították a munkát, átnézték már a viharvert épületet, dolgoznak a javítási terveken.
Első ránézésre nem tűnik jelentősnek a kár, de érdemes utánaszámolni: csak a templom felállványozása 1 millió forintba kerülhet, és csak utána következik a felújítás költsége, bármilyen technikát, megoldást is választanak majd ehhez.
Itt és Bajánsenyén a legnagyobbak károk, de máshol is szükség van, lesz segítségre. Sorolta még a lelkész Őrimagyarósd, Őriszentpéter területét is.


Ozsváth Imre, a Kercaszomori Református Társegyházközség lelkipásztora mesélt a viharos éjszakáról, és megmutatta a templomon és a kertben esett károkat tegnap délután Fotó: Szendi Péter

Diakónia

- Szinte az egész Őrségben olyan károk keletkeztek, amelyek a helyiek erejét meghaladják - mondta a napokban kezdődött adománygyűjtésről. - Egyházközségünk alapvető feladata a diakónia - tette hozzá a lelkipásztor. Kifejtette: a diakónia az adakozásban nyilvánul meg.
- A Krisztus által újjászületett élet kész áldozatokat hozni. A hívő ember tudja, hogy nemcsak teste és lelke Isten tulajdona, hanem a vagyona is. Az anyagi áldásokat úgy tekinti, mint Istentől reá bízott talentumokat, melyeket kamatoztatni kell, Isten dicsőségére és országa terjesztésére - fogalmazta meg a lelkipásztor.
- Kértem a püspök urat, hogy segítse a munkánkat. Lejöttek a Dunántúli Református Egyházkerület és az egyházmegye vezetői. Látták, hogy segíteni kell, így jött létre az országos összefogás - ismertette a kezdeményezést.

Perselypénz

Azt kérik az ország összes református gyülekezetétől, hogy az augusztus 27-i istentiszteletük perselypénzét ajánlják fel az őrségi viharkárok felszámolására.
Az adományokat a Dunántúli Református Egyházkerület számlaszámára küldhetik a lelkészek, gondnokok: 11748007-20902492.
Magánszemélyek felajánlásait is fogadják a reformátusok, azt is a vasi károk enyhítésére költik, ha őrségi viharkár szerepel az utalás közlemény rovatában.

Három vezér marad

Lesz mire fordítani a befolyt pénzt.
Kercaszomoron, a templom mellett szinte szürreális látvány egy két méter átmérőjű földlabda: egy hatalmas fa dőlt és tarolt le két másikat is a templomkertben.
- Éppen tegnap voltak kinn az erdészeti szakemberek, ezeket a fákat mind ki kell vágnunk. A másik oldalon pedig vissza kell vágnunk. Ezeket a fákat a hét vezér tiszteletére ültették - emlékeztetett a lelkipásztor. Most négy fát biztosan ki kell vágni, egyet visszacsonkítani húsz méterről - mutatta.

Közösség

Felidézte a lelkész az összefogást - merthogy a károk mellett ez is eredménye volt a pusztító viharnak.
Ozsváth Imre úgy fogalmazott, amin húsz éve dolgozik, azt a Jóisten tizenöt perc alatt megoldotta, hiszen közösséget kovácsolt, mindenki egy emberként dolgozott, mentett. Azt mondta, kétségbeestek az emberek, az ijedtség volt a legrosszabb, lelkészt próbáló feladat volt és az most is a vigasztalás.

Kérés

- Azt tudom kérni, hogy a gyülekezetek vegyék komolyan az országos gyűjtés felhívását, hiszen most az adományainkkal tudunk segíteni. Adjunk példát az adakozásból, hordozzuk imádságban az őrségieket augusztus 27-én - hívta fel a figyelmet Steinbach József dunántúli református püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!