Hírek

2016.09.19. 18:10

Reggeli ellenőrzés Kőszegnél - Kedden is torlódás várható!

Kőszeg - Három kilométeres torlódás reggelente Kőszegnél és határkerítés építése Hegyeshalomnál. Aktivizálódik az osztrák határőrség a napokban.

Turbók Attila

Hétfő reggel torlódás alakult ki a magyar-osztrák határon Kőszegnél. Az ausztriai oldalon a hatóságok minden áthaladót ellenőriztek, ezért kora reggel mintegy három kilométeres kocsisor torlódott fel a magyar oldalon, az átjutásra átlagosan egy órát kellett várakozni. Információink szerint a torlódásra vélhetően kedden és a következő napokban  is számítani lehet, így a szakemberek más határátkelőt javasolnak az ingázóknak.

Az osztrák hatóságok aktivitása azonban nem csak Vas megyében észlelhető, a Győr-Moson-Sopron megyei, hegyeshalmi részen elkezdték (tartóoszlopokkal és karókkal) kijelölni a magyar-osztrák határszakaszon építendő kerítés nyomvonalát. A megyei napilap, a Kisalföld munkatársa tudott beszélni a határ osztrák oldalán illetékes polgármesterrel, aki közölte: egyelőre csak előkészítik az osztrák-magyar határnál a kerítést.

- Ténylegesen nem építik meg a kerítést, csak ha újból bevándorlók tömegei jönnének, ahogy egy évvel ezelőtt - nyilatkozta a Kisalföldnek Gerhard Zapfl miklóshalmi (Nickelsdorf) polgármester. Közben az ottani, autópálya melletti kamionterminált már bekerítették, funkciójáról annyit tudni, köze van a menekültáradathoz. Ami azonban biztos: a drótakadályt az egyik szakaszon Kleylehofig tervezik, az  északi  részen  pedig várhatóan  a Lajtáig. Utóbbi szándékot  egyébként az oda szintén levert  facölöpök  is jelzik.

A Vas megyei aktivitás azonban nem tegnap reggel kezdődött. Ahogy lapunk is írta, már július végén készült Ausztria a kerítés felhúzására a magyar-osztrák határ száz kilométeres szakaszán, erről a burgenlandi rendőrség szóvivője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott. A közös - háromszáz kilométeres - határszakasz száz kilométerén tervezték akkor kiépíteni az „új vasfüggönyt".

- Előkészületi munkálatok zajlanak az osztrák-magyar határon - mondta Helmut Greiner burgenlandi rendőrségi szóvivő az MTI-nek hétfőn. A szóvivő tájékoztatása szerint az ausztriai B10-es út és az A4-es osztrák autópálya határ menti szakaszánál a tervek szerint összesen 1,6 kilométer hosszúságban szúrnák le a karókat, azonban „építkezésről nincs szó". - Nem lehet, hogy a nickelsdorfi (Miklóshalma) határnál az autópályán ellenőrzik az áthaladókat, és pár méterrel arrébb korlátozás nélkül bejöhetnek emberek az országba" - mondta Helmut Greiner. Arról is beszélt, egyelőre nem lehet tudni, hogy az előkészületi munkálatok meddig tartanak, azonban már megegyeztek az érintett földterületek tulajdonosaival, hogy a rendőrség szükség esetén bérbe vegye földjüket. A nickelsdorfi (Miklóshalma) határszakasz ausztriai oldalán felállítottak és elkerítettek 130 konténert, ahol a menekültek regisztrálhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!