Hírek

2016.02.21. 12:00

Régi diák nem esik messze az alma mater fájától - Együtt idézték fel az emlékeket az egykori szombathelyi hallgatók

SZOMBATHELY - A jövő kulcsa az együttműködésekben van. Ennek jegyében rendezett estet a Régi Diák Közösség a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi campusán, különböző generációk is találkozhattak, így az egykori Berzsenyi főiskolások a Savaria Egyetemi Központban végzettekkel.

Tóth Tímea

Nemcsak a nosztalgiázás miatt hívták életre a találkozót, bár nagy öröm volt együtt idézni az emlékeket, felismerni a vetített régi képeken, ki kicsoda, mi milyen volt, és azonosítani az érzést: jó együtt lenni újra. Kétségtelen hozadék az is, hogy a sok pozitív élmény pozitív aurát teremt a campus körül.

A résztvevők tájékozódhattak, mi történik az alma materben, a felsőoktatásban, mi szükséges a jövőépítéshez. Milyen lépéseket kell tenni ahhoz, hogy az intézmény új életlehetőségeket találjon: hogy lehet a campusból a „tudás háza”, ahol összeadódnak a mások javára hasznosítható tudások. Ma újra kell definiálni, mi az egyetem. Fel kell tenni a kérdést: mennyit ér? Annyit, amennyire piacképes a diploma, amit ad, amennyire piacképes a szolgáltatás, kutatás, amit nyújtani tud. A régi diákoknak is fel van dobva a labda: milyen átalakításokat lehet tenni - bevonódásukkal - ennek érdekében?

A jövő kulcsa az együttműködésekben van - ennek a jegyében telt a Régi Diák Közösség találkozója a szombathelyi campuson Fotó: Tóth Tímea

Dr. Németh István rektorhelyettes arról beszélt az esten, hogy az egyetemek szerepe félrecsúszott, amikor bezárkóztak az oktatói magas minőség elefántcsonttornyába. Az egyetemnek ki kell nyitni a kapuit, hogy válaszolni tudjon a társadalom és a gazdaság kérdéseire. A pedagógusképzésben fel kell építeni újra a „Berzsenyi brand”-et, korszerű módszertani kultúrával, ami a mai gyerekeket képes segíteni az egyéni tudás konstrukciójában. A duális gépészmérnökképzés létrehozása után a műszaki fejlesztések sora folytatódik a mérnökinformatikus vagy villamosmérnök képzés elindításával, még több műszaki menedzser piacra küldésével. A sport és egészségtudomány összefogásával egy új területet hódít meg a campus: beszáll az egészségiparba, amely hosszú távon kevésbé problémás, kevésbé beteg társadalmat és jobban működő gazdaságot jelent.

Dr. Katona Attila - aki nemcsak régi tanár, de az intézmény régi diákja is - természetesen kockás ingben érkezett az estre, megfogalmazva, milyen büszke ezekben a napokban a pedagógusokra, akik kinyilvánítják: nem alattvalók. Mielőtt belevághatott volna „Az alma mater foglyai” című stand-up comedy-jébe, egykori tanítványai rögtönöztek a tiszteletére: sztoriztak, felelevenítve a tanár úrhoz kapcsolódó, a történelem tanulmányok és vizsgák során szerzett élményeket.

Vendég volt a régi diák Földesi János is, mivel a Boglya Népzenei Együttest Berzsenyi főiskolás diákok alapították 1984-ben. A zenekar alappillére lett hosszú távon a hegedű és a bőgő szerelme, Földesi János és párja, akik a terv szerint muzsikálni jöttek volna, de Rózsa betegsége miatt a koncert elmaradt, így a zenész 30 év emlékeit idézte: a táncház mozgalom szempontjából „nagy időket” (1980-as évek), amikor a díszteremben 200 fős közönség gyűlt össze egy rendezvényükön.

Az est fontos része volt a közös vacsora, a fehér asztal melletti egymásra találásokból, ismerkedésekből, beszélgetésekből új programok nőnek. A legközelebbi találkozó áprilisban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!