Hírek

2017.04.24. 16:25

Régi tárgyakat, tablókat hoztak a gyűjtésükből az iskolások a bemutatkozásra

Hegyhát - Tematikus napon mutatták be munkájuk eredményét a diákok, akik december óta végeztek falukutatást a Hegyháton. A Hegypásztor Kör programja tette lehetővé a gyűjtést.

Pogács Mónika

Nyolcvan térségi általános és középiskolás vett részt a gyűjtőmunkában. A gyermekek népszokásokat jegyeztek le, viseleteket, használati eszközöket, tárgyakat gyűjtöttek a régi népi élet mindennapjaiból. Az eredményt prezentációk, előadott jelenetek, népdalok formájában mutatták be az oszkói szőlőhegyen. A népi ételek, a gasztronómia is szerepet kapott: - Kemencében sült langalló volt az ebéd. Az egyik iskola pedig gánicával is készült - tájékoztatott Nagy Csilla, az egyik szervező.

A hagyományos ételek, egykori használati tárgyak mellett a gyermekek népi játékokat jegyeztek le, amelyeket a szőlőhegyen közösen ki is próbáltak: gólyalábbal és sítalppal versenyeztek, koszorút dobáltak. A tematikus napra régi tárgyakat és tablókat hoztak magukkal. Ezeket „értékasztalokon" mutathatták be.

A csehimindszenti Pöty-työs csoport hegyháti népszokásokkal készült. A résztvevőket is bevonták egy körjátékba. A vasvári Kalinkó népdalkör az értékek tágabb tárházát mutatta be: a Kárpát-medence néprajzi tájegységein kalandozott népdalokkal.

Győrvári iskolások lakodalmas szokásokkal Fotó: Hegypásztor Kör

- Az egyes tájegységekre jellemző viseleteket be is mutatták a népdalosok. Sőt egy-egy ruhadarabot a gyermekek felpróbálhattak - sorolta a szervező. A népviseleti ismertető mellett a fiataloknak ki kellett találniuk, hogy egy adott tájegység furcsa, számukra ismeretlen tájszavai mit jelentenek.

A népdalosok „névadójukból" kóstolót is vittek: a kalinkót, vagyis a lakodalmi fonott kalácsot kóstolhatták meg a gyermekek és persze a felnőttek is.

A többfordulós, mozgalmas hegyháti értékgyűjtő diákprogram a végéhez közeledik. A részt vevő iskolások a lendvai Dobronakba kirándultak a napokban, hogy a muravidéki magyarság értékeit is megismerjék.

Pénteken a vasvári könyvtárban tartják a programsor zárórendezvényét: itt nyílik meg a diákok gyűjtött értékeiből összeállított kiállítás, amelyet V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár ajánl majd a látogatók figyelmébe.

A nagyszabású záróprogramon szemelvények hangzanak el Tausz István Kisfaludy avagy életképek a múltból a mának című darabjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!