Hírek

2016.08.24. 08:34

Rejtélyes allergia Vas megyében - Még nem tudják, mi okozza a százával jelentkező kiütéseket

A szakemberek sem tudják, mi okozhatja a kiütéseket, egyelőre csak találgatások vannak. Először ágyi poloskára gyanakodtak, ám kiderült, ez téves feltételezés volt.

Budai Dávid

Rejtélyes kiütések jelentek meg az utóbbi hetekben több száz emberen a megyében. Egyelőre nem tudni, mi okozza a különös allergiás reakciót, mert úgy néz ki, arról van szó. A történetnek azonban több különös eleme is van, hívta fel a figyelmünket a kártevőirtással foglalkozó Palkó László egészségügyi gázmester, akit a különös esetekkel először június utolsó hetében kerestek meg a panaszosok. Mint kiderült, az első állampolgári bejelentések Körmendről érkeztek, akkor csupán négy-öt eset volt ismert. Mindenki felsőtesten lévő, csípésszerű tünetekről számolt be. Közös volt a bejelentőkben az is, hogy mindannyian az ágyi poloskákra gyanakodtak, és ami azt illeti, nem volt kivétel Palkó László sem, hiszen a tünetek erre utaltak. Éppen ezért a szakmai protokoll szerint jártak el, és elkezdték kezelni a háztartásokat. Az ágyi poloskáról annyit kell tudni, hogy nagyon nehezen kiirtható vérszívó rovar, amely kizárólag éjszaka támad.

Nem a poloska a bűnös

A szakember pár nap után azonban elkezdett gyanakodni, hogy ezúttal nem poloskával van dolguk. Két oka is volt kételkedni. Az egyik, hogy ekkorra már rengeteg panasz érkezett, és már nemcsak Körmendről, hanem szerte a megyéből, sőt a szomszédos Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből is egyre többen jelentkeztek hasonló problémával. Márpedig ha az ágyi poloska ilyen tömegesen csípné az embereket, akkor az azt jelentené, hogy a „világ összes" poloskája Vas megyébe költözött, ám ez nem valószínű – fogalmazott a szakember. Annál is inkább, mivel az ágyi poloska általában egy gazdatestből táplálkozik, és nagyon ritka, hogy egy család mindegyik tagjának a vérét szívja, márpedig a hírek itt sokszor arról szóltak, hogy egész családok testét borítják el a kiütések. A másik kételkedésre okot adó tény az volt, hogy a poloska jelenlétét semmi sem igazolta. Sem magát a rovart, sem annak táplálkozásra utaló jeleit, az apró fekete pöttyöket (székletürítési nyomok) és a vérfoltotokat sem lehetett látni sehol, mint ahogyan nem volt a rovar vedlésére utaló nyom sem. A bejelentések száma azonban egyre csak nőtt.

Palkó László a tölgy búcsújáró lepke hernyójának képét mutatja

Ilyen mértékű tömeges allergiára még nem volt példa

Kezdetben voltak találgatások, hogy esetleg valamilyen atka lehet a bűnös, vagy valamilyen szúnyog, ám a helyzet ugyanaz volt. Nem találtak rovart. Palkó László miután látta a jelenség tömeges voltát, az első bejelentéstől számított második héten jelezte a hatóságoknak az eseteket, és részletesen beszámolt a tapasztalatairól, közben maga is nyomozásba kezdett, hogy mi lehet az oka a tömeges kiütéseknek. Hangsúlyozta: mindegyik lakás, ahonnan az észlelés érkezett, tiszta volt. Némelyikben volt  szúnyogháló, mshol klíma működött, volt, hol nyitva volt az ablak, máshol nem:  ezek az információk tehát nem vitték közelebb a szakembereket a megoldáshoz. Márpedig valami magyarázatnak lennie kell, mert ahogyan Palkó László fogalmazott, harminc éve van a vállalkozásuk a szakmában, de ennyi kiütéses esettel még nem találkozott. Mint megtudtuk, hozzá száz fölötti esetszám futott be.

A tölgy búcsújáró lepke hernyójának a szőrére gyanakodnak

Ennél azonban jóval több panaszos jelezte a problémát, tudtuk meg dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvostól, aki elárulta: Szombathelyen és környékén már néhány százra tehető a bejelentések száma. A háziorvosok jó egy hónappal ezelőtt már jelezték a problémát, hogy sok kiütéses páciens érkezik hozzájuk. A kiütések kisebb-nagyobb panaszokat okoznak, fontos azonban hangsúlyozni, hogy amit az emberek észlelnek magukon, azok nemcsak csípések, hanem egy allergiás reakció tünetei. Megtudtuk: már az első jelentéseknél igyekeztek kideríteni, mi állhat a tömegesen jelentkező, rejtélyes kiütések hátterében. Jelenleg a tölgy búcsújáró lepke hernyójának a szőrére gyanakodnak, mivel ez okozhat ilyen allergiás reakciókat, ám egyelőre ez az állítás sincs bizonyítva, persze korai volna kizárni is ezt a lehetőséget. Dr. Stánitz Éva elmondta: folyamatosan dolgoznak azon, hogy kiderítsék, mi okozta a tömegesen jelentkező kiütéseket, éppen ezért jövő héten egy szúnyogcsapdát is fölállítanak. Úgy tudjuk egyébként, hogy a háziorvosoknál az esetszám már mérséklődik.

Nincs állat, nincs bizonyíték

Dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese is hallott az esetről, de ahogyan fogalmazott, mendemondák vannak,  állat nincs. Hozzátette: az kétségtelen, hogy a tünetek alapján valóban okozhatta a kiütéseket a tölgy búcsújáró lepke hernyójának a szőre, de bizonyosat nem tudni, mivel az állatot még senki sem látta. Vas megyében egyébként honos az említett lepkefaj, és az Acsád környéki fénycsapdák gyűjtöttek is példányokat. A szakember elárulta: a búcsújáró lepke a csertölgyeket kedveli, ezekből azonban viszonylag kevés van a megyében, és igaz ugyan, hogy a hernyónak a csertölgy a tápnövénye, de Nyugat-Európában a kocsánytalan tölgyön is előfordul, márpedig ebből Vas megyében is több van. Nálunk mégsem jellemző ennek a lepkefajnak a tömeges előfordulása. Olyannyira nem, hogy bár az ötvenes évektől intenzív rovargyűjtés volt a megyében, mégis mindössze 12 példányt fogtak be a múzeum munkatársai, ami meglehetősen kevés, hiszen van olyan lepkefaj, amelyből százasával vannak példányok. Kiderült: Egyházasrádócról vannak régebbi gyűjtések, Szalafőről 1983-ban, Zsennyéről 2002-ben, míg Náraiból 2004-ben gyűjtöttek be ilyen lepkéket, amelyek tömeges megjelenésére két évvel ezelőtt a Balaton-felvidéken volt ugyan példa, nálunk azonban nem. Vig Károly elmondta: ha igaz, hogy a hernyószőr okozza a bajokat, az úgy lehetséges, hogy a hatalmas hernyófészkekből – amelyek akár több évig megmaradhatnak – a szél kisodorhatja az apró szőröket, ám az furcsa, hogy ez ilyen tömeges allergiás reakciót vált ki.

A szakemberek tehát kizárásos alapon maradtak a lepkénél, de bizonyítékuk nincs. Megtudtuk: a gyanúsítottak listáján volt még a már említett atkán kívül a kolumbácsi légy vagy más néven púpos szúnyog, és a holyvacsípés is felmerült, ám ezeket a teóriákat végül elvetették. Felmerültek olyan elméletek is, miszerint a szúnyogirtáshoz vagy esetleg az aratáshoz van köze a tömeges allergiás panaszoknak, ám a szakemberek szerint ezek a legkevésbé valószínű magyarázatok. Egyelőre tehát nem lehet tudni biztosan, hogy mi okozza a kiütéseket, a legfőbb gyanúsított mindenesetre jelenleg a búcsújáró lepke hernyójának a szőre. Az viszont érdekes, hogy a kiütések miért csak a felsőtesten és miért csak reggelre virradóra jelentkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!