Hírek

2013.01.25. 19:24

Rendezik a földek helyzetét

Az osztatlan közös földtulajdonok rendezéséről tartottak sajtótájékoztatót péntek délelőtt a megyeházán. Történeti jelentőségű bejelentést tettek.

Ambrózai Zsuzsanna

Az országban először Vas megyében indul meg az osztatlan közös tulajdonú földek rendezése, számolt be a hírről sajtótájékoztatón péntek délelőtt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A megyeházán Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, történelmi jelentőségű bejelentéssel szolgálhatnak. Hosszú évek, évtizedek óta a részarányú földtulajdonok kezelése problémát jelent, s egyúttal napirenden van. Most eljött az idő, és adottak az anyagi feltételek is, hogy ennek az ügyét most rendezni tudjuk - így az elnök.

V. Németh Zsolt elmondta, a részarányú földkiadás során keletkezett osztatlan földek helyzete most rendeződhet, ezt a helyzetet kívánják felszámolni.

- A Polgári Törvénykönyv a tulajdonosok egyező akaratához köti az osztatlan közös tulajdon megszüntetését. Ennek okán történtek visszaélések a földekkel kapcsolatban, most ennek vethetünk véget. Fontos kormányzati szándék fűződik ahhoz, hogy felszámoljuk az osztatlan közös tulajdonokat - mondta el a vidékfejlesztési államtitkár.

Az országban elsőként Vas megyében kezdődhet el a földek rendezése, az erre a célra kijelölt mintegy 3,5 milliárd forintból összesen 2 milliárdot fordítanának a megvalósításra a megyében, így elmondható, hogy kiemelt programként szerepel, amely több mint 3400 földrészletet érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!