Hírek

2015.10.13. 11:01

Rendkívüli közgyűlés napirendi pontok nélkül - A Falco-gyár ismét téma volt

A baloldal hívta össze keddre a rendkívüli közgyűlést Szombathelyen, három napirendi pontot terjesztettek elő.

Vadas Krisztina

11:04 Határozatképesen elkezdődött a rendkívüli közgyűlés

Habár a Fidesz- frakciót mindössze Lendvai Ferenc frakcióvezető képviseli, mégis határozatképes a közgyűlés. A baloldali képviselők teljes létszámban vannak jelen.

Már az elején felszólalt dr. Czeglédy Csaba. Nehezményezte, hogy az alpolgármesterek nem vesznek részt a rendkívüli közgyűlésen. Dr. Puskás Tivadar polgármester tájékoztatása szerint házon kívül vannak, egyéb munkavégzés miatt.

Dr. Ipkovich György egy érdekes javaslattal állt elő: jöjjön el Hende Csaba a közgyűlésre, hogy előtte írhassa alá a Falco-gyár ügyében indított petíciót. Mint mondta, ez a titkos vágya. Hozzátette: ha ez az álma nem is válhat valóra, akkor is aláírja majd az ívet.

Dr. Czeglédy Csaba napirendipont-javaslattal is élt: beszéljenek a Fedett Uszoda felújításával kapcsolatos teendőkről. Juhász Tibor, az AVUS elnöke jelezte, hogy ő nyitott minden olyan megoldásra, amivel a kontroll és az átláthatóság biztosítható. A napirendipont-javaslatot végül elutasították.

Dr. Nemény András is tett javaslatot: a Csónakázótónál nyílt étterem miatt vannak aggodalmai. Habár az épület közpénzből épült, most magánkézben van az üzemeltetés. Az épületben étterem nyílt, és félő, hogy ez nem felel meg a szabályoknak, mert hivatalosan rendezvénytérként kellene funkcionálnia. Végül erről sem tárgyalt a közgyűlés.

Dr. Czeglédy Csaba a Kossuth Lajos utcába tervezett Aldiról is szeretett volna szót ejteni, legfőképp az erre vonatkozó engedélyekről. Végül erről sem tárgyaltak a városvezetők.

A közgyűlés ezen a pontos lassan átfordult egyéni véleménynyilvánításokba, habár itt még csak a napirendipont-javaslatokat tehették volna meg a képviselők. Dr. Nemény András azt mondta: nem érdekli, ha megvonják tőle a szót, akkor is folytatja, mert mindenki hallja.

A Falco-ügy is terítékre került még a napirendek előtt: a baloldali képviselők véleménye szerint nem az utca, hanem a közgyűlés ennek a témának a megtárgyalási színtere. Azt sem értették, miért kapta meg a haladékot a műszerek beszerelésére a Falco. A polgármester elmondása alapján nem méltányosságból, hanem jogi kötelezettségek miatt kellett megadni a haladékot a gyárnak, az erre vonatkozó jogszabályokról a jegyző tájékoztatni fogja a baloldalt.

Dr. Puskás Tivadar ezen a ponton kicsit "kiakadt" azon, hogy a képviselők nincsenek tisztában a közgyűlés menetével. Mindenki politikai véleménynyilvánításra használta a napirendipont-javaslatra szánt időt, és még a kereteket is túllépték. Balassa Péter szerint nem áll jól a polgármesternek az „erőszakos” városvezetés.

Balassa emellett bocsánatot kért a jelenlévőktől, mert szerinte most csak egy politikai színjátékot láthatnak. Azt mondta, megérti a szocialisták kampányát, de akkor dr. Ipkovich György is nyilatkozzon, hogy mit tett 2002-2010-ig, az ő vezetése alatt a Falco-ügyben.

11:51 Nem szavazták meg a rendes napirendi pontok megtárgyalását sem, így napirendek híján lezárták a közgyűlést.

Lendvai Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője lapunknak elmondta: olyan napirendi pontokkal hívta össze a baloldal a rendkívüli közgyűlést, ami a rendes közgyűlés napirendi pontjai közt is szerepelni fog, tehát nem arról van szó, hogy nem akarnak ezekkel az ügyekkel foglalkozni. Mindhárom ügyön a városvezetés hosszú hónapok óta dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!