Hírek

2014.07.17. 14:09

Rendőrök és tűzoltók közös továbbképzése – Tűzvizsgálói gyakorlat a Petőfi-telepen

Július 17-én gyakorlati továbbképzést tartott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzeseti helyszínelés eljárási cselekményeit végző állomány részére, melybe bevonta a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi helyszínelő szakembereit is.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megtartotta elméleti és gyakorlati részből álló tűzvizsgálati továbbképzését a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A közös munka erősítése érdekében a tűzvizsgálati eljárás lefolytatására jogosult tűzoltói állomány mellett a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi helyszínelői is részt vettek a képzésen.

Az elméleti felkészítésre április 23-án került sor, ahol előadások hangzottak el a kriminalisztika, a bűnügyi helyszínelés és a tűzvizsgálat helyszíni szemle lefolytatásának tudományköréből.

A mai gyakorlati továbbképzés keretét a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság – éves kiképzési tervben előírt – tűzoltási gyakorlata adta, melyet Szombathelyen, a Petőfi-telepen hajtottak végre. Ezzel egyidőben a gyakorlat szervezői szándékos gyújtogatásra utaló nyílt és álcázott nyomokat helyeztek a kárhelyen, és a tűzvizsgáló, illetve helyszínelő szakemberekre várt a felderítés feladata. A gyakorlaton résztvevő állomány ezáltal valós körülmények között gyakorolhatta a közös munkát, elsajátíthatták egymás szakmai fogásait.

A feladat megoldására két vizsgálócsoportot alakítottak ki, melyben a rendőrségi bűnügyi helyszínelőnek és tűzvizsgálónak egyaránt akadt munkája. Nyomok után kutattak, megkeresték a tűzesetet kiváltó okokat, az elrejtett bűnjeleket, méréseket végeztek, elemeztek, értékeltek, következtettek, dokumentáltak.

Fotók: Balogh Nikoletta tű. zls., Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A továbbképzés célja az volt, hogy a hatóságok helyszínelő szakemberei elsajátítsák és gyakorolják be a közös helyszíni szemle lefolytatásának szabályait, a jövőbeli hatékony együttműködés érdekében megismerjék egymás munkáját, és egy esetleges valós beavatkozás során eredményesen működjenek együtt az események felderítésében, az ok-okozati kérdések tisztázásában.

A kétnapos képzés a gyakorlatban részvevő rendvédelmi szervek szakmai vezetőinek értékelésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!