Hírek

2017.05.11. 18:30

211 millió forint támogatás Répcelaknak

Répcelak - A napokban hirdették ki a Területi Operatív Program pályázatainak első körös nyerteseit, Répcelak is szép sikereket ért el, 211 millió forintból két fontos projekt valósulhat meg.

Cseszkó Tamás

Szabó József, Répcelak polgármestere is részt vett azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették: a Területi Operatív Program (TOP) fejlesztési forrásaiból a város is jelentős összeghez juthat. Vas megyében összesen 21 milliárd forint áll rendelkezésre, most 11,6 milliárd sorsáról született döntés.

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a város összesen 211 millió forintot nyert a pályázatokon. A kapott támogatásból két projekt valósulhat meg, a 86-os számú főút melletti terület komplex városképi fejlesztése 151 millió forintból, valamint a helyi fedett piac építésére is nyertek támogatást 60 millió forint értékben.

- Az elmúlt időszakban sok jó dolog történt Répcelakon - értékelte az eredményeket Ágh Péter, kiemelve, hogy az M86-os út fejlesztésének köszönhetően immáron elkerüli a sokszor elviselhetetlen kamionos forgalom a települést. - Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy Répcelak még élhetőbb kisváros legyen, amely folyamatosan fejlődik - emlékeztetett az országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy a mostani támogatások is hozzájárulnak a város sikeréhez.

Ágh Péter emlékeztetett, hogy a ciklus elején dr. Németh Kálmán korábbi polgármesterrel jelentették be, hogy kormányzati forrásból épülhet meg a városi kerékpárút. - Ez már a répcelakiaké - foglalta össze a képviselő, hozzátéve, hogy sok jó dolog történik a városban, többek között épül a sportcsarnok is. Szabó Józseftől megtudtuk, hogy a 2014-es ciklusprogramban szerepelt a fedett piac építése és a zöldváros létrehozása is. Ezért is jelent nagy segítséget a TOP-os pályázat, hiszen így a meglévő fejlesztési tervekre nyertek támogatást.

Ágh Péter országgyűlési képviselő Szabó József polgármesterrel a fejlesztés előtt álló főút területén, ahol hamarosan jelentős változások történnek majd. A beruházásnak köszönhetően igazi kisvárosias pihenőövezet jön itt létre Fotó: Ohr Tibor

A 151 millió forintból megvalósuló, településképet meghatározó fejlesztés a régi 86-os út környékén valósul meg. A beruházást bemutató látványvideó már elkészült, a képsorok tanúsága szerint rá sem lehet majd ismerni az útszakaszra, ahol egykor kígyózó kamionok és gépjárművek sora okozott kellemetlenséget a lakóknak. A tervek szerint jelentősen megnő a zöld terület, virágágyások, fasorok teszik kellemessé a környezetet.

Akárcsak a megújuló térkő, villanyoszlopok és a korszerű utcabútorok, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a forgalmas főút után egy nyugodt kisvárosi pihenőövezet jöjjön itt létre. Szabó József elmondta, azért most álltak neki a projektnek, mert a kamionok már elkerülik a területet, így végre valódi pihenőövezetet tudnak itt kialakítani. Eltűnnek a parkolók, a helyi vendéglátók pedig terasszal várhatják a látogatókat. A beruházás keretein belül megújul a világítás, valamint egy új csobogó is helyet kap.

Szabó Józseftől megtudtuk azt is, hogy a fedett piac mind az árusoknak, mind a vevőknek kiváló teret nyújt, kulturált, a 21. század követelményeinek megfelelő tér jöhet itt létre. - Jelenleg is van működő piacunk, ahol a földről árusítják a portékákat. A tervezés során igyekeztünk sok zöld felületet használni, valamint építészetileg is olyan megoldásokat alkalmaztunk, amelyeknek köszönhetően a piac igazi ékköve lehet a városnak.

A polgármester szólt arról is, hogy a piacberuházás még az idén megvalósulhat, míg a zöld városrész program a következő évben indulhat el.

- A pályázatok beadását megelőzően egyeztettünk a megye vezetőivel, így világosan láttuk, mely területeken van esélyünk a sikerre - mondta el Szabó József. - Rengeteg fejlesztés történik Répcelakon, hiszen épül a városi sportcsarnok, felújítjuk a ravatalozót, és nemsokára újabb beruházások kezdődhetnek.

Hozzátette, hogy több pályázat elbírálás alatt van. Többek között a helyi általános iskola fejlesztése is a tervek között szerepel, hamarosan döntés is várható.

Szabó József polgármester és Ágh Péter országgyűlési képviselő elmondták, továbbra is elkötelezettek a város fejlődése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!