Hírek

2017.03.30. 18:40

13 egyesület, 33 millió - Pezsgő civil élet zajlik Répcelakon

Répcelak - A város civil szervezetei minden évben tavasszal számolnak be az elmúlt évi tevékenységükről. Így volt ez az idén is.

Budai Dávid

A tegnap délutáni képviselő-testületi ülés leghosszabb napirendi pontja a város egyesületeinek, alapítványainak, civil szervezeteinek hagyományos beszámolója volt: képviselőik az elmúlt évről és az idei tervekről beszéltek. Sokan nem tudják, de annak ellenére, hogy Répcelak a megye egyik legkisebb városa, 13 civil szervezettel büszkélkedhet.

Ennek oka a hagyományosan aktív társadalmi életen túl az, hogy Répcelak évente 33 millió forinttal támogatja is a működésüket. Ahhoz azonban, hogy az idei évre is megkapják a város által nyújtott támogatást, február 5-éig be kellett nyújtaniuk a pénzügyi elszámolást - ennek az előírásnak minden répcelaki civil szervezet maradéktalanul eleget is tett. Az egyesületek kivételes helyzetben vannak, hiszen csak a városban összesen négy forrásból szerezhetnek pénzt.

Egyrészt minden szervezet kap alanyi jogon egy összeget, amelynek mértéke függ az egyesület tevékenységétől, méretétől, tagjainak számától. Ez az összeg 150 ezer forinttól egészen 20 millió forintig terjed.

Ezen kívül egyesületenként lehet 200 ezer forintra pályázni, kaphatnak pénzt még a humán bizottságtól, és juthat felajánlás a polgármesteri keretből is. A város azonban maximálta a juttatások mértékét, így az alanyi jogon kapott összeg mellé maximum 300 ezer forint gyűjthető. Vagyis: ha egy szervezet már pályázott 200 ezer forintra, már csak 100 ezer forintot gyűjthet össze. Mivel a tavaly előirányzott 1,8 millió forint pályázati pénz nem fogyott el, idén a képviselő-testület úgy döntött, hogy most csak 1 millió forint lesz a megpályázható keret.

A beszámolók szerint a Rakuraui Karate Egyesület 2016-ban számos versenyen vett rész, jó pár nemzetközi megmérettetésen képviseltette magát és több tábort is szervezett. A Répcelaki Óvoda Eszterlánc Alapítványa tavaly is az óvodai műsorok szervezésében és anyagi támogatásában segített. A Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület beszámolójából kiderül, hogy 2016-ban összesen 32 rendezvényt szerveztek a művelődési házzal közösen, a hagyományos programok mellett: Legyen a zene mindenkié címmel hangversenysorozatot is indítottak.

Dr. Németh Kálmán, a Gazdakör Répcelak elnöke; Molnár Árpád, a Répcelaki Sportegyesület társadalmi elnöke; Varga Jenő volt alpolgármester, valamint Tóth János, a Répcelak Városi Bányász Horgász Egyesület elnöke a csütörtöki képviselő-testületi ülésen Fotó: Varga Ákos

A Répcelaki Szent István Király Plébánia a beszámoló szerint igyekezett a hívek életét gazdagítani, egyebek között azzal, hogy a passiót korabeli ruhákban dramatizálva jelenítették meg. A Répcelak Városi Bányász Horgász Egyesületnek is sikerült megvalósítania a kitűzött célokat, így például újraindult az iskolában a horgászszakkör. A Gazdakör Répcelak is jó évet zárt tavaly, a hektáronkénti hozamok jól vagy nagyon jól alakultak, ráadásul a gazdakör tagsága öt emberrel bővült.

Az Egészséges Gyermekeinkért Alapítvány tavaly novemberben tartotta tiszt-újító gyűlését, amelyen Őri Csabát választották meg elnöknek. Az alapítvány a kapott támogatás teljes összegét az iskolára költötte, projektorokat, hangversenybérleteket vettek, valamint útiköltséget fizettek és különféle felszereléseket szereztek be. Idén a tervek szerint folytatják az iskolai szekrények felújítását.

A Répcelakért Közhasznú Egyesület támogatta a 2016-os év első újszülöttjét, megemlékezett az összes nemzeti ünnepről, valamint előadásokat is szervezett.

A Répcelaki Sportegyesület tavaly is elsősorban szakosztályai zavartalan működését biztosította. A Rába-Műgát és Térségéért Egyesület feltérképezte a gyommal fertőzött területeket, intézkedéseket tett a veszélyes hulladék felszámolásáért és a védett növények védelméért. Répcelak Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 2016-ban húsz káreset felszámolásában, tizenkét műszaki mentésben és három tűz oltásában vett részt. Az egyesület idén lesz 135 éves.

A Magyar Vöröskereszt Répcelaki Szervezete tavaly három véradást szervezett a városban. A Répcelaki Polgárőr Egyesület 2016-ban fokozottan ügyelt az idős, egyedülálló emberekre. Ősszel a gyalogátkelőhelyeknél ügyeltek a gyermekek biztonságos közlekedésére és halottak napján is megerősített szolgálatot láttak el - derült ki a beszámolóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!