Hírek

2016.10.23. 19:43

Répcelakon ünnepelt a megye, mutatjuk a kitüntetetteket

Répcelak - ’56 A megyei ünnepségen avatták fel Bárány János mártír forradalmár emléktábláját. Idén Répcelakon emlékeztek az 1956-os eseményekre a Vas megyei képviselők, közéleti személyiségek.

Cseszkó Tamás

Szombaton a Himnusszal kezdődött a megyei ünnepség - a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Művészeti Iskola tanulóinak közreműködésével. Ezt követően avatták fel Bárány János ’56-os mártír forradalmár emléktábláját. A tábla felállítását Horváth Csaba helyi önkormányzati képviselő kezdeményezte.

Az avatáson részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő is.- A hatalmat mindenáron megtartani akaróktól idegen a hazaszeretet - ez volt az elsődleges mozgatórugója a forradalom leverésének, a sortüzek eldördülésének, az ártatlan áldozatok kivégzésének - hangzott el Wittner Mária avatóbeszédében. Wittner szintén ’56-os forradalmár, emellett az ’56-os Emlékbizottság védnöke. Úgy fogalmazott, hogy „a félelem beleivódik az ember lelkébe, ezt ma is érezni. Hóhéraink szellemi örökösei napjainkban sem adják fel a harcot, tovább küzdenek a politikai hatalom visszaszerzéséért és a lelkek feletti hegemóniáért”.

Szerinte az árulás volt mindig is a legnagyobb gond, ami hatvan évvel ezelőtt sem volt probléma a vezetőknek - ahogy ma sem. Beszédében Márai Sándort idézve hozzátette: „a gyilkosnak is hamarabb meglehet bocsájtani, mint az árulónak.”- Az áldozatok erőt adnak nekünk, mert ezt az üzenetet csak mi értjük, mi, akik sem szívet, sem hazát nem cserélünk, mert ezt a hazát megtartani csak azok tudják, akik annyira szeretik, hogy még áldozni is képesek érte, ha kell, az életüket is.

Erről szól ez a történelmi és társadalmi párhuzam. Erről szól a több ezer éves történelmünk - zárta ünnepi beszédét Wittner Mária.Vas megye himnusza után következett Szabó József, Répcelak város polgármestere, aki köszöntőjében háláját fejezte ki a közgyűlésnek, amiért lehetővé tették, hogy méltó módon ünnepelhessék meg Répcelakon is a forradalom hatvanadik évfordulóját. A polgármester a beszédében hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja, hogy megemlékezzünk azokról a hősökről, akik tetteikkel befolyásolták a jövőt. A város első embere kiemelte, hogy a Bárány Jánosnak emelt emléktáblával - ami Horváth Csaba képviselő kezdeményezésére valósult meg - Répcelak méltó módon tud megemlékezni az ’56-os hősökről.

Majthényi László, a Vas Megyei  Közgyűlés elnöke az ünnepi beszédét követően átadta a megyei közgyűlés által alapított díjakat. Idén a Batthyány Lajos - Vas Megyéért Életműdíjat Babati Zoltán János, a Babati és Társa Kft. ügyvezető igazgatója kapta. A Széll Kálmán-díjat dr. Kiss Juliannának, a Répcelaki Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének ítélték oda. Vas Megye Berzsenyi Dániel-díjának újdonsült tulajdonosa Varga Albin, a Gencs-apáti Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

Dr. Horváth Ágnes, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház vezető főorvosa Markusovszky Lajos-díjban részesült. Holper Jenőnét, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete Celldömölki Helyi Csoportjának vezetőjét a Vas Megye Batthyány-Strattmann László-díjával jutalmazták. Lóránt Gyula-díjban dr. Kristóf László nyugalmazott főiskolai tanár részesült. Egyed László tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági felügyelőjének Jurisics Miklós-díjat adományoztak. A Fazakas Péter-díjat Bajkai Gábor építész-tervező vehette át. Vas Megye Közgyűlése Elnökének Emlékérme elismerésben pedig Hámoriné Orbán Erika részesült.

Az ’56-os ünnepség végén a Szózat csendült fel, majd a kitüntetettek tiszteletére rendezett állófogadással fejeződött be a megyei megemlékezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!