Hírek

2016.10.29. 14:35

Rétestől a nyílvesszőig, forralt bortól a zokniig - Megnyílt a Simon-Júdás vásár

Megnyitotta kapuit Sárváron a hatszáz éves múltra visszatekintő Simon-Júdás vásár. A város szinte teljes belső részét elfoglaló forgatagban mindent lehet kapni mi szem szájnak ingere, egyetlen határa van a vásározásnak, a zsebekben lévő kassza tartalma.

Turbók Attila

A városközpont nyugati szélétől a Nádasdy-várig hömpölyög a tömeg, ahol a helyieken kívül megtalálni Erdélyieket, találkoztunk budapestiekkel, ajkaiakkal, soproniakkal és szinte a teljes Vas megyével. Érkeztek vendégek természetesen a szomszédos falvakból és Ausztriából is. Utóbbiakkal beszélve inkább a gasztronómiára helyezik a hangsúlyt, jól fogyott a kézműves sajt, a házikolbász is. Láttunk olyan osztrák vendéget, aki öt kilogramm töpörtyűt vásárolt, lapunknak elmondta, még a Balatonon vett részt disznóölésen és onnan a töpörtyű szeretete.

A házias termékeket a hazaiak is előszeretettel vásárolják, komoly sor alakult ki egy székesfehérvári standnál, ahol szalonnát, házi parasztkenyeret árusított két fiatal. Egyikük a Vas megyei labdarúgás rejtelmeivel is tisztában volt, két szalonna eladása közt sorolta a Hali játékosait.

Egy másik árus Tatáról érkezett, nála ínycsiklandóan kínálgatták magukat a házi rétesek. Útközben lépten nyomon forralt borral kínálgatják a vendégeket. Utóbbiról szólva elmondható, már pénteken este nagyobb tömeg melegítette magát a vörös és fehér borokkal, találkoztunk gyümölcsös forralt borral is. A helyiek azt mondták, péntek este a sárváriaké, szombaton pedig ide várják az egész országot.

Utóbbival nincs is probléma, egyik büfénél edvei, kőszegi, soproni társaság mellett békésen borozgattak kapuváriak, budapestiek és zalaiak.

Vendégből nem volt hiány a Simon-Júdás vásáron, bár egyik árus megjegyezte, tavaly már szombat délig beárulta a hétvégére tervezett mennyiséget, idén délután kettőkor még nem látta ennek nyomát.

Ami tény, mindennel már nem lehet megjelenni, az emberek a gasztronómiai termékek mellett rászoktak a hagyományos cserépedényekre, a házi készítésű termékekre, ezek jobban fogynak Sárváron is.

Míg egyik standnál rámás csizma kínálgatja magát, a másiknál ízesített tökmagot lehet kóstolni a sárvári vásáron.

A látogatók elmondták, jobbára reggel érkeztek a vasi városba, aztán az egész napot szánják a vásár megtekintésére. Egy ajkai hölgy hozzátette, délre jobbára lejárta a lábait, aztán még a felénél sem tartanak. Férfi kísérője nem volt ennyire lelkes a vásár látogatásában, őt a bőr árusok és a forralt bor vigasztalja.

Péntek este a zene is megszólalt Sárváron, a Nádasdy-vár pincéje és a vár előtti színpad is teret adott a muzsikának. Szombaton a Sárvári Néptánckör, a Katona Band, a Káldi napraforgók Egyesülete, valamint Horváth János és zenekara szórakoztatta a nagyérdeműt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!