Hírek

2014.10.29. 11:17

Róka jár Vasváron

Többen, több helyen rókát láttak Vasváron. Helyi erdészt, vadászt kérdeztünk, mi lehet az oka annak, hogy a rókák az ember lakóhelyéhez közelednek?

Merklin Tímea

Nemrégiben bukkant fel róka a József Attila utcában, ami már a belváros széle, láttak sompolygót a vasútállomásnál, a temető környékén, a bozótosban pedig állítólag lakik is egy ravaszdi, mondják a helyiek. Vajon miért jönnek be? Orbán Lajos, a Vasvári Erdészeti Igazgatóság igazgatója szerint a róka akkor is bejön az emberi lakóhelyre, ha nem éhes, mert egyrészt kíváncsi, másrészt tolvaj állat, örül, ha talál valami ennivalót, és kifejezetten szeret tyúkot, csirkét lopni. Hantó János, a Római Sánc Vadásztársaság vezetője azt mondja, az őszi időszakban már a külterületeken is kevesebb az egér, illetve azok is közelebb húzódnak a városhoz, beköltöznek az emberi lakhelyekre, így itt a róka is könnyebben jut ennivalóhoz. Szerinte a csirkékhez, tyúkokhoz nem fér hozzá, mert minimális a városban a baromfitartás, a város külterületein pedig olyan az állattartás, hogy a ketrecekbe nem tud bejutni, az elhullott állatokat meg elégetik. Legfeljebb eldobott kenyeret vagy más ételmaradékot találhat, esetleg a kukák körül fordulhat elő.

Fotó: Vincze Kornél

- Csak a táplálékkeresés lehet az oka, hogy a rókák bejönnek a városba – szögezi le a vadász. Kérdésünkre elmondja, hogy betegséget nem terjeszthet, veszettség legalább tíz éve nem volt Vas megyében. Korábban repülőgépről dobtak le húsokat, amikben veszettség elleni gyógyszer volt. 10-15 éven keresztül védekeztek ezzel a módszerrel, de 3-4 éve nem csinálják, mert nem volt megbetegedés. Minden vadásztársaságnak be kellett vinni néhány mintapéldányt, azokat megvizsgálták, de mivel betegséget nem találtak, megszűnt ez a kontroll. Horvátország és Szlovénia felől még védekeznek, de itt a nyugati határszélen ok híján megszűnt a védekezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!