Hírek

2009.08.12. 16:17

Román diákok gondoztak sírokat az osffyasszonyfai haditemetőben

Ostffyasszonyfa - Bukarestből érkeztek azok a diákok, akik a hadifogolytemetőben segítenek rendbe tenni a román katonák sírjait. A lelkes csapathoz magyar fiatalok is csatlakoztak.

Bajdó Bettina

Dr. Andor Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója elmondta, hogy az első világháború idején Ostffyasszonyfán volt az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb hadifogolytábora. Egykor foglyok tízezrei, olasz, szerb, orosz és  román állampolgárságú katonák  fordultak meg a táborban. A barakkok helyei mára eltűntek, erdő borítja a nyomokat, de a temető őrzi azoknak az emlékét, akik egykor itt haltak hősi halált. 

- A források szerint több mint tízezer hadifogoly nyugszik a temetőben  - folytatta az igazgató. - Minden évben halottak napján ökumenikus istentisztelettel és katonai tiszteletadással emlékszünk a hősökre, azokra a katonákra, akik sosem térhettek haza, s idegen földben nyugszanak. A temetőt a nagysimonyi és az ostffyasszonyfai önkormányzat segítségével a megyei temetkezési vállalat tartja rendben, s néha külföldről is érkeznek segítő emberek. -

- Bukarestből tizenöten érkeztek hétfőn, hogy a román hadisírokat rendbe tegyék - tette hozzá az igazgató. - A temetőben több mint négyezer román katona nyugszik. Számunkra nagy megtiszteltetés, hogy a Honvédelmi Minisztérium hadisírgondozó irodája a mi temetőnket ajánlotta a román diákoknak, amikor megkérdezték, hogy hol tehetnek valamit az idegen földben nyugvó hőseikért. -



 Fehérre festették a sírokat, majd feketével kiemelték a neveket
   Fotó: Szendi Péter

A középiskolás diákok  szerdán délben is a hadisírok rendbetételén dolgoztak. Egyikük, Schmidt András elmondta, hogy a sírokat először megtisztítják, majd fehérre festik őket. 

Ha ezzel elkészülnek, akkor pedig fekete festékkel emelik ki a neveket. A sírgondozásban egyébként nemcsak a román, hanem az ostffyasszonyfai diákok is segítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!