Hírek

2017.07.21. 13:05

Rúdfitness: Segítséget ad az erőnlétet növelő, a testet-lelket karbantartó mozgásformára

SZOMBATHELY Ha ön férfi, elmenne rúdtáncolni? És engedné a gyermekének, hogy ezt a sportot űzze? Mielőtt válaszolna ezekre a kérdésekre, ismerje meg velünk ennek a sportágnak a valódi arcát Butiné Szabó Viktória segítségével!

Elek Szilveszter

Csak őszintén: önnek mi jut eszébe először, ha meghallja azt a szót, hogy rúdfitness? Sok ember kicsit idegenkedik mindentől, amihez bármilyen módon hozzá lehet csatolni a rúdtánc fogalmát - mintha még manapság is kicsit tabuként kezelné a nagyérdemű ezt a témát.

Mivel ennek a sportnak a világát aligha ismerik, ezért sokan más forrásokból látottakra és hallottakra támaszkodnak, így sokan valószínűleg előszeretettel kötik össze azzal, amit az amerikai filmekben csinálnak bizonyos, lazább erkölcsű hölgyek a túlfűtött hangulatú - főleg - las vegasi bárokban. Ettől kezdve egyenes út vezet ahhoz, hogy a rúdfitnesseseket erkölcstelennek, gátlástalannak, amolyan „könnyen vetkőző" alkatnak bélyegezzék meg.

Butiné Szabó Viktória, az egyik legnépszerűbb vasi rúdfitness stúdió alapítójának határozott véleménye van a már-már közhelyes előítéletekkel kapcsolatban. - Ezek teljesen hidegen hagynak minket, nem is foglalkozunk velük - mondja, majd rögtön hozzáfűzi: már ez a kurta mondat is túl hosszú volt a témához...

De ne szaladjunk rögtön ennyire előre! Ahhoz, hogy megértsük, miről is szól ez a sport, és mit jelent azok számára, akik űzik, nem árt áttekinteni kicsit a múltját. A rúdtáncnak régre nyúló, roppant érdekes és izgalmas múltja van - de nem a szexuális értelemben. Bár ezt egészen biztosan nem gondolta volna, de a rúdtánc eredetileg a cirkuszi akrobatáknak volt a „levezető" mozgása a sátortartó csövön. Ebből aztán világszerte sok helyen egyre népszerűbb sport lett - amely a bennfentesek, így Viktória szerint is elkülönül az erotikus vonulattól.

Molnár Melindát edzi Butiné Szabó Viktória

Bár az emberek véleménye meglehetősen sokféle és határozott a témában, egy valamiben azért biztosan megegyezhetnek: egyértelmű, hogy Magyarországon is egyre többen lesznek kíváncsiak erre a sportra. De ez vajon kinek köszönhető? - Hazánkba Pirner Alma hozta el a rúdtáncot 2008-ban - meséli Butiné Szabó Viktória. - Ezt a sportot egy lakásban, egyetlen rúddal kezdte űzni, de pár év múlva már országszerte több helyen működtek stúdiói - fűzi hozzá.

És akkor most jöjjön még egy meglepetés a nagyérdemű számára: akkori férjével, a kézilabdázó Presinszki Ákossal kezdték el oktatni az alapoktól a vállalkozó szellemű hölgyeket - bizony, egy férfival! Az erősebbik nem és a rúdfitness kapcsolatát nemsokára bővebben kifejtjük a cikkben! - Ákos a sportos, akrobatikus vonalat képviselte - ecseteli Viktória. - Volt élsportolóként, erős fizikumával profin tudta képviselni az erő oldalát ebben a gyönyörű sportban, nem mellékesen, mint edző pontosan tisztában van vele, hogy hogy kell oktatni-segíteni biztonsággal! - hangsúlyozza.

A hazai rúdfitness-életnek Butiné Szabó Viktória is elismert tagja, főleg a szombathelyiek köszönhetnek sokat neki. - Úgy gondolom, hogy talán én lehettem az a szerencsés, aki először oktathatta Vas megyében ezt a sportot - mondja büszkén. Ez a történet 2013 októberében indult, egy edzőkomplexum kis termében. Viktóriának köszönhetően gyorsan növekedett ennek a sportnak a népszerűsége a vasiak körében. - Rá egy évre, 2014 november elsején nyitottam meg a saját stúdiómat - emlékezik vissza.

Butiné Szabó Viktória 2014-ben nyitotta saját stúdióját, oktatja a sportág iránt érdeklődő nőket, férfiakat

De vajon hogyan is néz ki egy edzés, amit Viktória vezet? Nos, aki először lát ilyet, az biztosan meglepődik. Elképesztő, hogy a sportolók milyen könnyedén, légiesen és akrobatikusan mozognak, könnyedén felemelik az egész testüket a kezeikkel. Talán azon hölgyek egy része, akik kritikusan tekintenek erre a sportra, csupán irigykedik arra, akik ennyire ügyesen űzik ezt - hiszen ehhez alighanem kiváló forma szükségeltetik. Ráadásul, ha egy hölgy az ebben a sportban használatos, meglehetősen „légies" sportruházatban tud mások előtt rúdtáncolni, az biztosan elfogadja a testét, ami a magabiztosság egyik legfontosabb mérföldköve.

Az edzéseken látható szenvedély és elszántság szinte könyörög azért, hogy a rúdfitnessesek a közönség előtt is megmutathassák a tehetségüket. - Sok verseny van ebben a sportágban, hazánkban ráadásul a számuk folyamatosan növekszik, ezzel egy ütemben pedig már több válfajuk is létrejött - meséli Viktória, akin jól látszik, hogy rendíthetetlen, ha rúdfitnessről van szó. Egyik ága a kifejezetten akrobatikus rúdsport. Ez igazán komoly kihívás, amely szigorú szabályrendszeren alapszik. - Ennek az idei bajnokságán már a stúdióm tanulói is részt vettek, mégpedig gyermek kategóriában - ecseteli Viktória. - A három kislányból ketten be is jutottak a tízes döntőbe, amire nagyon büszke vagyok - fűzi hozzá az edző, akitől azt is megtudtuk, hogy a rúdfitness már a kisgyermekek körében is egyre népszerűbb lesz. A sportág másik vonala az úgynevezett Art-os irányzat, amely kevésbé a szabályokat, mint inkább a művészi jelleget helyezi előtérbe.

Persze senki se essen menten kétségbe, ez a sportág közel sem csak azoknak lehet kedves, akik mindenáron szeretnék magukat komolyan megmérettetni. - A rúdfitnesst természetesen a versenyzőkön kívül is űzheti bárki, aki szeretne megismerkedni egy, az erőnlétet növelő, a testet-lelket karbantartó mozgásformával - magyarázza Viktória. Rögtön hozzáfűzi: ebben a sportban nincsenek korlátok, nem számít, ki hány éves, milyen nemű, de az is teljesen mellékes, hogy mennyit nyom a mérlegen. - És igen, férfiaknak is ajánlott, mint az egyre népszerűbb saját testsúlyos sportok olyan vonulata, ami valóban sokrétűen megmozgatja az izomzatot - jelenti ki határozottan Viktória. Azoknak a férfiaknak, akik szerint a rúdfitness a legkevésbé sem férfias, érdemes lenne elmenniük egy tréningre kitapasztalni azt, hogy ez a mozgásforma mennyire keményen megdolgoztatja a testüket! - Nálunk is vannak férfi vendégek - tudjuk meg az edzőtől. - Sajnos még csak ritkán, de talán ahogy begyűrűzik, és egyre ismertebbé válik a milyensége, vagyis a valódi arca ennek a sportnak, egyre többen lesznek - mondja még.

Butiné Szabó Viktória roppant optimista, ha a rúdfitness jövőjéről esik szó. A tapasztalatai szerint ez a sportág nagyon dinamikusan fejlődik, és minden évben óriási minőségbeli emelkedés figyelhető meg a világversenyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!