Hírek

2017.06.12. 18:18

Saját cégének fizetne csaknem 114 milliót a STYL volt ügyvezetője

Szilágyi Sándor, a STYL Fashion Kft. ügyvezetője többek között azért kényszerült a lemondásra, mert a bíróság jogerősen eltiltotta a gazdasági társaságokban betöltött tisztségviseléstől.

Vas Népe

Időközben kiderült, hogy Szilágyinak van egy saját cége is, a Szilanusz Consulting Kft. mely a jelenlegi információink szerint szerződés nélkül kapott volna összesen 113,8 millió forintot egy vállalati szoftverért. A havi több mint 3 millió forintos részletet eddig törlesztette is a STYL.

Mint arról korábban már beszámoltunk, ismét nehéz helyzetbe került a STYL Fashion Kft. gazdálkodása, miután kiderült, hogy az állami és önkormányzati mentőövet kapott cég az előző évben jelentős veszteséget halmozott fel. Az ügyben dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője szólalt meg először, mint mondta, meg kell találni az ügy felelőseit.

Időközben távozott a társaság ügyvezetője, Szilágyi Sándor, mivel jogerőre emelkedett az a bírósági döntés, mely eltiltotta őt a cégvezetéstől. A lapunk birtokába jutott jegyzőkönyv tanúsága szerint Szilágyi egy másik cége jelentős adótartozást halmozott fel, ezért született meg az ítélet. Az ügyvezető egyébként információink szerint havi 1 millió forintos munkabért kapott, valamint  havi 1,9 millió forint összegű határozatlan idejű megbízási szerződésért látta el feladatait a STYL-nél. A hozzánk eljutott dokumentumokból az is kiderül, hogy Szilágyi Sándor 2016. október 16-án ígért nullszaldós működést 2016-ra.  Májusban aztán robbant a bomba, kiderült a valóság, a jelenlegi becslések szerint több mint 500 millió forint veszteséget halmozott fel a cég.

Bár Szilágyi távozott, egy szoftveres tranzakció miatt véleményünk szerint akár továbbra is ráláthat a cég működésére. Egy korábbi ügylet miatt ugyanis kiderült, hogy az érdekeltségébe tartozó cég, a Szilanusz Consulting Kft. adta el a vállalatnak azt a szoftvert, mely vezeti a nyilvántartási rendszert és a számlázást is. A lapunk birtokába került jegyzőkönyvek szerint írásbeli szerződés a vásárlásról nem köttetett. A dokumentumok tanúsága alapján összesen 36 x 3,16 millió forintot, azaz 113,76 millió forintot fizetett volna a Szilágyi vezette STYL a Szilágyi tulajdonában lévő Szilanusz Consulting Kft-nak. A havi közel 3,2 millió forintot eddig törlesztette is a ruhaipari vállalat. Az ügy további érdekessége, hogy a Szilágyi által szállított rendszer még nem működőképes teljesen. Az üzleti terv szerint ki kellene fizetni mind a 113,76 millió forintot, különben értelmetlen az eddig kifizetett vételár is. Becsléseink szerint eddig legalább 40 millió forintot kapott meg a Szilanusz.

Az ügy számos kérdést vet fel, hiszen a cég belső szabályzata szerint a 100 ezer forint feletti tételekről írásbeli szerződést kell kötni. Így felettébb pikáns, hogy egy közel 114 millió forintos ügyletnél nem találunk írásbeli dokumentumot. Az is érdekes, hogy a STYL Felügyelő Bizottságának nem szúrt szemet a havi több mint 3 millió forintos tétel. Márpedig ha kikérték volna a szerződéseket, kiderülhetett volna, hogy nincs is szerződés. Úgy véljük, kifogásolható, hogy bár Szilágyi Sándor vélhetően látta, hogy a cég súlyosan veszteséges, mégis fontosnak tartotta, hogy több mint 100 millió forintért vásároljon új szoftvert a STYL-nek, az már csak hab a tortán, hogy saját magától. Mindeközben kiderült, a STYL-ben dolgozó munkások átlagbére bruttó 150 ezer forint.

Korábbi cikkeink a témában:

https://www.vaol.hu/hirek/styl-valsag-hova-tunt-a-penz-1836963

https://www.vaol.hu/hirek/kozgyules-ki-a-felelos-a-styl-vesztesegeert-1837593

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!